Rätten till liv – och ett värdigt avslut

Socialstyrelsen meddelade igår ett välkommet beslut: det måste vara tillåtet för svårt sjuka människor att avbryta livsuppehållande behandling. Villkoret är att patienten ska vara ”beslutskompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ”. Det gör att Kim, 32, äntligen får rätt att avsluta sitt livett sätt som hon anser värdigt.

Beslutet är ett bra steg på vägen mot att låta människor själva bestämma hur de vill avsluta sina liv. Beslutet innebär inte att en individ kan skriva ett testamente som beskriver under vilka omständigheter som livsuppehållande behandling ska avslutas, eftersom riktlinjerna kräver att patienten är vid medvetande när beslutet tas, men att över huvud taget lägga makten över behandlingen i händerna på patienten istället för på läkarna är ett stort steg. Den tidigare åsikten att läkarna alltid vet bäst har äntligen fallit. Det borde också vara ett beslut som även läkarkåren kan acceptera, då det inte handlar om så kallad aktiv dödshjälp. Ingen läkare kommer att behöva administrera dödliga doser av medicin eller liknande. Det enda som krävs är att sömnmedel eller annan smärtstillande behandling ges innan den livsuppehållande behandlingen – exempelvis en respirator – avslutas.

Andra länder, exempelvis Schweiz, har långtgående lagstiftning om när eutanasi är tillåtet och i vilka former. Socialstyrelsens beslut går inte lika långt, men kommer ändå att hjälpa de allra flesta människor i Sverige som vill få sjukvårdens hjälp att avsluta sina liv på ett värdigt sätt. Det är en stor vinst för människovärde och rätten att fullt ut bestämma över det egna livet.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/27/ratten-till-liv-och-ett-vardigt-avslut/

1 ping

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Rätten till liv – och ett värdigt avslut: http://wp.me/prWTN-m5 […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.