Lätt att förstå Liberaldemokraterna

När det brittiska valresultatet nästan är klart är det lätt att förstå varför Liberaldemokraterna vill förändra valsystemet. Partiet har nästan en fjärdedel av rösterna men på grund av enmansvalkretsarna blir de bara tilldelade knappt 9% av parlamentsplatserna. Efter rapporterna under natten att väljare som köat till vallokalerna under kvällen inte fått möjlighet att rösta och att vallokaler fått slut på röstsedlar, har deras krav fått oväntad draghjälp. Givetvis är det lättare att få igenom egna förslag till ändringar i valsystemet om det ändå måste göras om. Att Liberaldemokraterna nu hamnat i den position att de avgör vem som bildar regering efter valet ökar också deras möjligheter.

Att systemet måste få ett större inslag av proportionalitet är uppenbart för exempelvis svenskar, som är vana vid att riksdagen är sammansatt på ett sätt som motsvarar fördelningen bland väljarna. Ett system med majoritetsval i enmansvalkretsar fungerar egentligen bara bra om man i praktiken har två partier. I Storbritannien är det tre stora partier plus några mindre, vilket har lett till den snedfördelning som rått under många år. Då de två stora partierna Tories och Labour tjänat på systemet, har de dock aldrig varit speciellt intresserade av att förändra systemet. Det är något som lär förändras när Liberaldemokraterna nu sannolikt inte kommer att stödja ett parti som inte går med på förändring.

En förändring kommer givetvis att leda till färre starka majoritetsregeringar, det är nackdelen med proportionell fördelning av parlamentsplatserna. I längden motsvarar dock dessa system väljarnas vilja bättre och de demokratiska fördelarna måste anses starkare än de praktiska nackdelarna. Det är inte heller helt onyttigt för de brittiska partierna att lära sig att kompromissa. Den politik som bedrivits de senaste åren har i princip aldrig haft stöd av mer än 35% av väljarna, eftersom det alltid varit enpartiregeringar som kunnat komma till makten tack vare majoritetsvalen. Att fler väljare kan känna sig nöjda med den politik som bedrivs måste ses som mer än en principiell vinst för vilket land som helst.

Diagram över preliminärt valresultat i brittiska valet 2010

Jämförelsediagram över parlamentsplatser och procentuellt valresultat, där högra skalans 50% motsvaras av hälften av parlamentsplatserna på den vänstra skalan..

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/07/latt-att-forsta-liberaldemokraterna/

1 ping

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Lätt att förstå Liberaldemokraterna: http://wp.me/prWTN-mH […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.