Oväntad valfråga i Storbritannien

Storbritannien har röstat och nu räknas rösterna. I skrivande stund har resultatet från tre första valkretsarna presenterats. Den stora frågan inför valet har varit om de konservativa kan ta över regeringsmakten från Labour. Dessutom har frågan om själva valsystemet varit stor, med starkast kritik från liberaldemokraterna som traditionellt missgynnas av det brittiska valsystemet. Just denna fråga kan bli en ännu större fråga än någon kunde gissa.

Efter bara ett par timmar har BBC börjat rapportera inte bara resultat, vallokalsundersökningar och analyser. Istället läggs mer och mer energi på rapportering om väljare som inte fått möjlighet att rösta. Vissa vallokaler har stängt, trots att människor stått utanför och köat. Människor som varit innanför dörrarna har ibland tillåtits att rösta även efter klockan 22, andra inte. Vissa vallokaler har hållit öppet en halvtimme extra för att alla ska kunna rösta. Följden är att valresultat i dessa valkretsar kan bli överklagade och att domstolar måste avgöra vad som varit korrekt agerande eller inte.

BBC kallar det en ”disgrace” och ”third world politics” att väljare i Storbritannien 2010 inte får möjligheten att rösta. Givetvis har de rätt. Det är ovärdigt ett modernt demokratiskt land att väljare avvisas från vallokalerna på grund av att valförrättarna inte hunnit med att ta hand om deras röster så snabbt som krävts. Antagligen kommer detta utgöra en av de stora nyheterna under den närmaste tiden oavsett vem som vinnerom någon ens får egen majoritet, vilket vallokalsundersökningarna antyder är osannolikt. Det är möjligt att vi ikväll fått se början till slutet för nuvarande brittiska valsystem och liberaldemokraterna kanske kan få sin vilja igenom vad gäller förändringar, tack vare uppenbara problem på andra håll i systemet.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/07/ovantad-valfraga-i-storbritannien/

3 kommentarer

 1. Hade detta med svårigheterna att alla inte fick rösta hänt i ett u-land hade valet fått göras om!

  • Viktor Tullgren7 maj 2010 kl. 01:59
  • Svara

  Tyvärr är väll ett tredelat parlament det minsta som storbritanien behöver just nu. Man har ju sina egna rätt stora problem med ekonomin och någon, labour torries eller liberaldemokraterna behöver ta hand om det hela.

  1. Visst är det så. Men nu står det klart att inget parti får helt egen majoritet, Tories kan just nu i teorin få ett mandat för lite för att få egen majoritet och är därmed det parti som står närmast att bilda regering. Det är svårt att beräkna vad som kommer att hända.

   Vad som är fascinerande är att Liberaldemokraterna har ökat sin andel av rösterna något (senast jag såg en siffra var de upp en eller två procent), men har fått några mandat färre. De har verkligen ett underligt valsystem på andra sidan kanalen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.