Strömmen har vänt

För en vecka sedan kom den första opinionsundersökningen som kunnat påverkas av de rödgrönas gemensamma politik. Den visade att Alliansen var i ledning för första gången på ett år. Idag presenteras den andra opinionsundersökningen, denna gång från Novus Opinion. Samma trend som kunde ses i förra opinionsundersökningen är tydlig även denna gång. Alliansen ligger förvisso under, men bara med en procentenhet, en skillnad som är så liten att den inte är statistiskt säkerställd. Det är alltså möjligt att det är Alliansen som har ledningen.

De nya siffrorna är ytterligare ett tecken på att de rödgröna nu tappar mark. Så länge den rödgröna politiken handlade om att kritisera regeringen utan att lägga fram några egna skarpa förslag, gick det bra i opinionen. När väljarna däremot får veta vad de rödgröna tänkt sig om de vinner valet, drar de öronen åt sig. De överger till och med miljöpartiet, det parti som varit ansvarigt för att ta flest väljare från Alliansen, och lämnar nu partiet med sina sämsta siffror på ett år.

Sannolikt är den främsta orsaken till svängningen samarbetet med vänsterpartiet. Många socialdemokratiska och miljöpartistiska väljare har lite eller inget till övers för den politik vänsterpartiet driver. De allra flesta kompromisser som vänsterpartiet får igenom i det rödgröna samarbetet kommer därför att ytterligare skrämma bort väljare från de övriga partierna. Strömmen av väljare från Alliansen till de rödgröna minskar också för varje nytt utspel från vänsterpartiet och det verkar som att strömmen nu faktiskt vänt riktning. Många väljare tycker att mycket av det miljöpartiet säger är bra, men många kan inte tänka sig att rösta på dem om det innebär att släppa in vänsterpartiet i en regering.

Det är stor sannolikhet att Alliansen blir omvald i höst, även om valet på intet sätt är avgjort ännu. För att de rödgröna ska slippa bita på naglarna hela vägen in på valnatten finns det egentligen bara en sak för dem att göra: stoppa vänsterpartiets egna utspel eller lova att inte släppa in vänsterpartiet i regeringen. Allting annat kommer sannolikt fortsätta skrämma bort de mittenväljare som både socialdemokraterna och miljöpartiet kämpar så desperat för att vinna.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/12/strommen-har-vant/

3 pingar

  1. […] är det alltid trevligt när en opinionsundersökning visar något man själv trott legat i luften. Det är vi sällan immuna mot, jag är själv inte bättre än andra på att hålla mig från att […]

  2. […] regering därför är det bra att Libdem tar ansvar för landet genom att samarbeta med Tories. Per Pettersson skriver om att det nu vänder för Alliansen och hur vänsterpartiet i samarbetet desto mer kommer […]

  3. […] Frihet är inte gratis; Per Pettersson; Magnus Andersson; Johan Westerholm; […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.