Friskolorna nästa rödgröna spricka

Sprickorna i den rödgröna fasaden blir fler och fler. Den största sprickan, Förbifart Stockholm, löstes genom att lova en folkomröstning. De flesta frågorna går dock inte att lösa på samma sätt. Den senaste sprickan bland många handlar om friskolor, där socialdemokraterna och vänsterpartiet i Stockholm vill stoppa nyetablering, medan miljöpartiet kategoriskt avvisar alla sådana krav.

Egentligen är det inget nytt. Miljöpartiet har länge förespråkat friskolor och är ett parti som i grunden tycker om valfrihet. Det är också därför de har kunnat locka många liberala väljare från Alliansen. Det är därför ingen överraskning att de får vissa problem i samarbetet med framför allt vänsterpartiet. Vänsterpartiet och miljöpartiet skulle i andra länder knappast ha anslutit sig till samma block inom politiken, då deras värderingar är så totalt väsensskilda. Det underlättar inte heller att miljöpartiets väljare ofta står ännu längre bort från vänstern än vad partiet själv gör.

Miljöpartiet har visat sig kunna gå med på många skattehöjningar som de andra partierna föreslår, men när det gäller att minska valfrihet för individerna är det tvärstopp. Det naturliga vore egentligen för miljöpartiet att stå utanför blockpolitiken och samarbeta mer med de liberala partierna när det gäller just valfrihetsfrågor. Alternativet är förstås att vänsterpartiet stängs ute ur samarbetet mellan de rödgröna, något som visade sig praktiskt omöjligt efter socialdemokraternas vänsterfalangs kraftiga protester mot Mona Sahlins försök till just ett samarbete med enbart de gröna.

Blockpolitiken i dess nuvarande form har i praktiken spelat ut sin roll. Trots det fortsätter blocken att stärkas, av taktiska skäl. Egentligen borde samarbeten gå över blockgränserna i mycket större utsträckning. Miljöpartiet har mer gemensamt med Alliansen i valfrihetsfrågor än vad de har med vänsterpartierna. Folkpartiet liberalerna har mycket lite gemensamt med kristdemokraterna när det gäller HBT-frågor och borde egentligen samarbeta med miljöpartiet i dessa frågor. Listan kan göras längre.

Sprickorna finns givetvis i båda blocken. Det som skiljer ut det rödgröna samarbetet är att synen på grundläggande frågor som valfrihet och skatter skiljer sig så kraftigt mellan partierna. Alliansen har en del frågor man inte är ense om, men den ekonomiska politiken och den generella riktningen i vilken man vill ta samhället är i mångt och mycket densamma. Därför är det rödgröna experimentet dömt att misslyckas i längden. Skillnaderna mellan ideologierna som samsas inom blocket är helt enkelt för grundläggande. För Sveriges del är det bara att hoppas att vi slipper få sammanbrottet bevisat i praktiken genom att de rödgröna vinner valet i höst.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/12/friskolorna-nasta-rodgrona-spricka/

1 ping

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Pettersson. Per Pettersson said: Friskolorna nästa rödgröna spricka: http://wp.me/prWTN-n6 […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.