Äntligen slut på tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor?

För att få byta kön i dagens Sverige måste du vara steril och ogift. När andra moderna länder får höra detta höjer de på ögonbrynen, berättar socialstyrelsens utredare Karin Lindell. Utomlands uppmanas personer som ska avlägsna sina könskörtlar istället att frysa ner ägg eller spermier. Lindells utredning föreslår nu att kraven tas bort, något som borde gjort för länge sedan.

Skalpell i svartvittI Sverige råder det fortplantningsförbud för en grupp människor: de transsexuella. I normala fall likställs detta med genetisk utrotning eller folkmord, men när det gäller just denna grupp anses det i Sverige vara fullkomligt normalt och är inskrivet i lagstiftningen. För att byta juridiskt kön måste du i Sverige, enligt lag, ha intyg på att du är steril, du får inte ha fryst ner några könsceller och dessutom måste du vara ogift. Är du transsexuell är du också i praktiken undantagen från adoptioner, även om det inte står svart på vitt i lagstiftningen. Praxis är nämligen sådan att transsexuella nekas adoption och inget överklagande har hörsammats. Det är inte heller ovanligt, att barn till transsexuella omhändertas av socialtjänsten. Det finns även flera fall där transsexuella barn blivit omhändertagna när deras ovanligt förstående föräldrar har låtit dem leva i den könsroll de identifierar sig själva med.

Tvångssteriliseringar av minoriteter sysslade vi med i Sverige fram till 1970-talet. Efter det blev det olagligt och alla som utsatts för det innan förbudet fick rätt till skadestånd från staten. Däremot upphörde inte steriliseringarna och för transsexuella blev det även lag på att de var tvungna att ge upp varje möjlighet till fortplantning för att få rätt att juridiskt byta kön. De som utsatts för tvångssteriliseringar efter att förbudet trätt i kraft får heller ingen ersättning. I den förra statliga utredningen, som skulle modernisera lagstiftningen, var förslaget att kravet skulle bytas ut till ett krav på kastrering, något som är ännu värre och dessutom farligt för speciellt de transsexuella män som då skulle tvingas ta bort hela underlivet inklusive livmodern.

In träder plötsligt Socialstyrelsen, som i alla år varit den instans som kontrollerat att steriliseringarna genomförts. I deras utredning, signerad Karin Lindell, föreslås att båda kraven på sterilisering och att vara ogift helt slopas. Man kunde inte hoppats på bättre nyheter. Karin Lindell säger också till TT att hon hoppas och tror att det kommer att bli en lagändring, något som plötsligt blivit allt mer troligt i och med denna utredning.

Transpersoner behandlas idag som andra klassens medborgare och tillerkänns inte ens alla grundläggande mänskliga rättigheter. Transpersoner har inte rätt att själva välja sina läkare utan blir anvisade någon av det utredningsteam som ansvarar för transitionsprocessen – samtidigt som vårdval är på gång att införas för alla andra i hela Sverige. Detta gäller alltså även efter att transitionen är klar. Inte heller omfattas transpersoner av den vårdgaranti som nu ska skärpas ytterligare. Transpersoner får inte frysa ner sina könsceller för att kunna skaffa barn i framtiden – och har du som transsexuell tjej donerat spermier till en spermabank innan du påbörjar processen är det alltså i praktiken kört redan från början. Transpersoner får inte heller bli psykologer, då de anses för psykiskt sjuka för att få träffa patienter. Trots att det antagligen skulle behövas fler inom psykiatrin som förstod transproblematiken, med tanke på att vissa psykologer tydligen tycker att det är bra behandling att föreslå att en transperson ska ta livet av sig och att psykologen dessutom erbjuder sig att hjälpa till med det.

Det finns alldeles för många andra skrämmande exempel på hur transpersoner behandlas i Sverige. 2010 skulle lika gärna kunnat vara 1910. Eller 1510. Oavsett så är det inte människovärdigt att ett samhälle behandlar en grupp av sina medborgare på detta sätt. Det öppnar också för att andra misshagliga grupper kan utsättas för samma sak, historien är fylld av exempel på detta. Med andra ord är det dags att socialstyrelsens utredning överlämnas till regeringen med en stor röd lapp med ordet ”Brådskande” på. Vi är redan 30 år försenade.

Intressant?

Nu har även Liberala ungdomsförbundet hoppat på tåget.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/06/30/antligen-slut-pa-tvangssteriliseringar-och-tvangsskilsmassor/

4 kommentarer

7 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Det där med kön är inte så självklart. Naturen bjuder på ständig variation. Ibland är det läkarna som ”bestämmer” kön på ett barn. Vi har redan lagstiftning som tillåter samkönade äktenskap, den som inte vill vara kvar i ett äktenskap kan alltid ta sig ur det. Sist skulle jag vilja rekommendera realismus att lyssna på det här strålande avsnittet Vetandets värld. Där visar det sig att hanar är parasithonor och att det är synd om plattmaskarna.

  http://static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_100125120045.mp3

  1. Mycket bra påpekat, Helena =)

   För övrigt har jag kommit att tänka på att personer med obestämbart kön (enligt den digitala modellen med två kön) i många kulturer dyrkats som magiska personer, schamaner och liknande. Undrar varför vi då ska vara så skeptiska mot dem år 2010.

  • Realismus30 juni 2010 kl. 14:24
  • Svara

  Följdfrågan blir per automatik om redan ingått äktenskap mellan man och kvinna (i juridisk mening enligt nuvarande definition) fortsätter att gälla trots könsbyte av ena parten och med bevarad fertilitet i sitt tidigare kön.
  Hela grejen kräver ny lagstiftning på flera områden. Ett tredje kön måste definieras vilket queerideologin strävar till. Ordet ”hen” är redan i vissa kretsar etablerat. Min spontana tanke är hur konstlat hela resonemanget är!
  Förfarandet kan aldrig förankras rent vetenskapligt. Som humanistisk eller psykologisk idé finns ett egenvärde i förslaget medan all tidigare samlad erfarenhet förpassar tanken om ett tredje kön till önsketänkandets bakgårdar. Subkulturer har ett inbyggt självhävdelsebehov.

  1. Självklart ska äktenskapet vara giltigt oavsett kön. Ett äktenskap är ett avtal mellan individer som älskar varandra, varken mer eller mindre. Vilka könsidentiteter individerna har, juridiskt eller självupplevt, är irrelevant.

   Det är för mig oklart varför vi ska ha ett juridiskt fastställt kön egentligen. Så länge individer kan få hjälp att anpassa sin kropp till den könsidentitet de själva upplever att de har, så tycker jag inte att det ska behövas några fastställelser av vilket kön man är eller inte är. I så fall behöver vi inte heller ett juridiskt tredje kön.

 1. […] från Socialstyrelsen. Mer: Dagens Medicin, GP,  F!, HBT-sossen, Lisa Olsson, Rasmus (liberal), Per Pettersson, Svart Måndag, Jens O, Magnus Thörnblad. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om HBTQ, […]

 2. […] många mer är än vad jag länkar till) Helena von Schantz, Fredrik Sneibjerg, Carina Boberg, Per Pettersson, Rasmus Jonlund, Helena von Schantz 2, Seved Monke Ajneståhl, Carina Boberg, Agneta Berliner, Per […]

 3. […] ska därmed straffas. Dock inte enligt Jesu och guds lag, det är efter ett tyckande av andra. Men det kan nu komma att förändras, det hoppas vi bägge på. Jag har ett val och kan dra mig undan straffet, det kan inte min valda. […]

 4. […] under onsdagen uppmärksammades rapporten, av MRN Svart Måndag och av Svart Måndags Per Pettersson. Den som orsakat den smärre stormen, är Amanda Brihed språkrör för nätverket och tillika […]

 5. […] Filippa och Cattis och Peter och Ankersjö och sörliden och annarkia och Peter S och Per och […]

 6. […] från Socialstyrelsen. Mer: Dagens Medicin, GP,  F!, HBT-sossen, Lisa Olsson, Rasmus (liberal), Per Pettersson, Svart Måndag, Jens O, Magnus Thörnblad. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om HBTQ, […]

 7. […] This post was mentioned on Twitter by Jens Odsvall. Jens Odsvall said: RT @Perzec: Äntligen slut på tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor?: http://wp.me/prWTN-qm […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.