Var är Stockholmskompassen?

Valet rycker allt närmare. Nästa vecka är det Almedalsveckan, den största återkommande politiska händelsen i Sverige. I år är den större än någonsin, i och för sig en trend som stått sig de senaste åren, men valår gör att det blir extra många seminarier och andra händelser under veckan. För inte så länge sen började också de olika mediernas valtester och partikompasser att dyka upp på nätet. Vissa använder samma kompass som skapats av TT, andra gör sina egna.

Gemensamt för alla kompasser är att de bara tar upp rikspolitiken och visst, det skulle vara hart när omöjligt att göra en kompass för varje enskilt kommunval. På många håll skulle skillnaderna dessutom vara så små att en sådan kompass inte skulle vara praktiskt genomförbar.

Så är inte fallet i storstäderna och speciellt Stockholm. I Stockholms stadshus är de politiska partierna mer ideologiska än i de flesta kommunala församlingar. Partierna profilerar sig i olika frågor och på många sätt liknar stadsfullmäktiges möten riksdagens sammanträden. Trots det finns det ingen valkompass som är anpassad efter de lokala frågorna respektive parti driver i staden. På andra håll kan sådana kompasser dyka upp genom lokala medier, men Stockholms drygt 800 000 invånare har inga stora lokaltidningar att läsa. Vi har SvD och DN.

Då de lokala värderingarna kan skilja sig en del från dem som gäller på riksplanet vore det bra för lokaldemokratin i Sveriges i särklass största kommun om det fanns ett lokalt partitest att göra. Många väljare har svårt att veta exakt var de olika partierna står i frågor som skola, omsorg eller stadsbyggnad. Det är dags för ett sådant test.

Den som först kan presentera en fungerande Stockholmskompass kommer att få en chokladask eller liknande av mig. Vem antar utmaningen?

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/06/30/var-ar-stockholmskompassen/

1 kommentar

  1. Jag har inte sett dem, men via facebook har jag sett från skånska vänner att det gjorts det i Skåne, för exempelvis kommunerna. Hittar tyvärr inte någon länk på det just nu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.