Resan mot Lex Amanda har startat

Imorse publicerade jag en debattartikel på Newsmill om att det är dags att sluta tvångssterilisera transpersoner och att lagstiftningen måste moderniseras. Med den debatt som varit under våren och försommaren, samt den rapport från socialstyrelsen som presenterades i veckan, kändes det som att det inte längre är omöjligt att faktiskt få till en förändring. Jag har också drivit frågan här bloggen under en längre tid. Så under eftermiddagen kom beskedet: Folkpartiet liberalerna blir första riksdagsparti att gå ut och kräva att lagstiftningen skrivs om och att tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor förpassas till historien en gång för alla.

Ikväll är jag lycklig för alla de transpersoner, varav jag personligen är vän med några stycken, som nu kan få upprättelse och som dessutom kan se fram emot möjligheten att skaffa egna barn om de vill. Den omänskliga behandling som transpersoner drabbas av i vården och på annat håll kan kanske äntligen få ett slut.

Jag är självklart inte lyckligast över utvecklingen. Hur gärna jag än vill så kan jag, som cis-person, aldrig till fullo förstå den smärta som många transpersoner upplever idag. Istället är det givetvis de transpersoner som har drabbats av lagstiftning och omänskligt bemötande som idag kan se ett starkt ljus i mörkret. Den 1 juli 2010 kommer sannolikt att bli ett datum att minnas i HBT-historien som den dag då transpersoners väg till fullt människovärde inleddes på allvar.

En av de som starkast jobbat för frågan är Amanda Brihed, en på många sätt ofrivillig hjälte i dessa sammanhang. Hennes styrka och outtröttliga vilja förtjänas att uppmärksammas och hyllas. Givetvis är hon inte ensam i kampen, men hon står ut som en av dem som haft flest hinder att kämpa emot för att nå denna dag. Nu har resan börjat på allvar och förhoppningsvis har vi en ny lagstiftning, en Lex Amanda, på plats redan under nästa mandatperiod.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/01/resan-mot-lex-amanda-har-startat/

2 kommentarer

2 pingar

 1. Hej!

  Jag ska som vanligt göra en rapport om partiernas HBT-politik i samband med Stockholm Pride senare i juli. Efter att kontaktat partierna är resultatet följande.

  Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt inititativ är för att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tvekar ännu.

  När det gäller att avskaffa kraven att någon måste vara ogift och svensk medborgare för att få juridiskt byta kön och att transsexuella ska få spara könsceller för att efter ”operationen” kunna bli biologiska föräldrar är s, c, fp, v, mp och fi för det medan m, kd tvekar. Även sd tvekar om att avskaffa kravet att vara ogift och svensk medborgare för att få juridiskt byta kön medan sd är emot att transsexuella ska få spara könsceller.

  Men givetvis kan det blir förändringar av några partiers åsikter de närmaste veckorna.

  Bengt

  • Agneta Berliner1 juli 2010 kl. 23:54
  • Svara

  Per – idag är en bra dag och ännu bättre kommer.

 1. […] Rasmus Jonlund, Helena von Schantz 2, Seved Monke Ajneståhl, Carina Boberg, Agneta Berliner, Per Pettersson 2, Maria Jern, Niklas Odelberg, Fredrik Sneibjerg 2, Dagens Nyheter. Människorättsnätverket Svart […]

 2. […] blogg, Adam Cwejman, Seved Monke, Annika Beijbom, Helena Von Schantz, Carina Boberg, Jens Odsvall, Per Pettersson, Feministiskt initiativ. Lisa Olsson. var pusha_url = […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.