Världens värsta Vatikan

Vatikanens känsla för proportioner har aldrig varit speciellt bra. Trots PR-konsulter och andra informationsinsatser har det inte blivit bättre, snarast fortsätter den katolska kyrkans centralmakt att gång på gång förbluffa världen genom sin totala brist på förståelse och empati. Nu är det snart dags för semester och givetvis kan den heliga stolen inte ta ledigt utan att först trampa i klaveret en sista gång.

Sommar, sol och snart semester på kontinenten. Då är det dags att avsluta det sista på jobbet innan några veckors, oftas välförtjänt, ledighet. Inte ens Vatikanen fungerar annorlunda och det är just detta som de nu skyller på efter sitt senaste klavertramp. Dokument som man arbetat med brukar presenteras precis innan ledigheterna, heter det. Inte ens semestertider kan dock ursäkta det sällsynt okänsliga i att samtidigt presentera två dokument där det ena i skarpa ordalag fördömer pedofili och sexuella övergrepp inom kyrkan och det andra talar om prästvigning av kvinnor som ett av de allvarligaste brotten mot den rätta läran.

Påven Benedictus XVIDen katolska kyrkan under ledning av Benedictus XVI har inte direkt gjort sig känd för en modern syn på världen. Snarast har kyrkan blivit mer konservativ. Uttalanden om att kondomer går emot den rätta läran motarbetar det HIV-preventiva arbetet i Afrika och fördömandet av homosexuella handlingar har blivit tydligare. Denna djupt konservativa ådra har dock blivit kraftigt överdriven genom den senaste utvecklingen, när hanteringen av de sexuella övergreppen som skakar kyrkan fick sällskap av ett fördömande av prästvigning av kvinnor, en viktig fråga för de mest konservativa krafterna inom kyrkan men som bara understryker Vatikanens totala brist på förståelse och respekt för moderna värderingar.

Det är ingen hemlighet att Vatikanen anlitar ett stort antal PR-konsulter. Efter en blunder som denna borde de som uppdragsgivare ifrågasätta antingen konsulternas kompetens eller om konsulterna kanske är värda att lyssna på istället för att ignoreras. Presentationen av de två dokumenten kan givetvis inte få annan effekt än att omvärlden får intrycket av att den katolska kyrkan tycker att sexuella övergrepp mot barn och prästvigning av kvinnor är lika allvarliga företeelser. Med tanke på att den ena är accepterad inom de flesta moderna religiösa samfund och dessutom uppmuntrad av samhället, medan den andra är kriminaliserad i de allra flesta hörn av världen, är PR-katastrofen oundviklig.

De starkt konservativa tendenserna i dagens katolska kyrka är oroande. Genom att vara en av världens mest inflytelserika organisationer som fungerar som moralisk kompass för många människor är risken stor att dessa påverkas i negativ riktning varje gång Vatikanen trampar i klaveret. Genom att implicit likställa jämställdhet mellan könen med sexuella övergrepp mot barn riskerar man än en gång att förstöra arbetet med jämställdhet världen över. Dessutom tappar kyrkan ytterligare respekt i ögonen på moderna och liberalt sinnade människor världen över. För en kyrka som uttalat vill få mer inflytande över samhället får denna typ av utspel exakt motsatt effekt.

Antingen lyssnar påven inte på sina rådgivare när det gäller hanteringen av medier, eller så är de inkompetenta eller rädda för att gå emot den påvliga viljan. Oavsett anledningen är resultatet att PR-katastroferna avlöser varandra. Den senaste är bara den mest uppenbara och hittills värsta, en katastrof som även de flesta normala katoliker måste ifrågasätta starkt.

Vatikanens PR-konsulter har inte gjort sig förtjänta av semestern i år.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/18/varldens-varsta-vatikan/

2 kommentarer

  • Den Förlorade Sonen18 juli 2010 kl. 13:28
  • Svara

  Eller vad faan har liberaler och journalister med Kyrkans interna angelägenheter att göra. Vill ni som inte ens är troende tala om för oss katoliker vad och hur vi skall tro? Tjatar ni lika mycket på judar och muslimer? nej just det det är inte politiskt korrekt.

  Ni är fundamentalistiska fanatiker ta mig faan.

  1. Skillnaden är förstås att Katolska kyrkan har ett stort inflytande över många fler människor än exempelvis judendomen. Det inflytandet stärks av att katolska kyrkan har ett centralt överhuvud som bestämmer allt medan varken judendomen eller islam har en enda patriark.
   Sen drar åtminstone jag mig inte heller för att kritisera judar och muslimer när de förtjänar det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.