Mersmak måste kosta

Polisen utnyttjar allt oftare möjligheten att ta betalt för extra insatser vid exempelvis konserter. Inom sjukvården dyker fler och fler privata kliniker upp där du kan få vård om du betalar ur egen ficka. Vissa anser att det är förkastligt och gör allt de kan för att stoppa det. Ett annat sätt att se på det är att det frigör resurser från den gemensamt finansierade verksamheten och ökar därmed tillgänglighet och service för alla.

Polis, märke på uniform med text och symbol.Går det att köpa poliser? Frågan kan tyckas höra hemma i en utredning om korruption i samhället men det är faktiskt polisförbundets ordförande som ställer frågan. Anledningen är att polisen allt oftare tar betalt av arrangörerna till större kommersiella evenemang, för den ökade bevakning som krävs av polisen i samband med dem. Kritiken känner vi igen från vänstern men då handlar det oftare om att människor med pengar kan köpa sig en vårdplats, något som anses orättvist eftersom man därmed ”går före i kön”. Är det något vi svenskar avskyr så är det ju människor som inte snällt väntar på sin tur med nummerlapp i handen.

Som tur är så stämmer inte den här världsbilden helt överens med verkligheten. I praktiken är polisens möjlighet att ta betalt för bevakningen vid festivaler, konserter och andra evenemang ett sätt att frigöra resurser för sin kärnverksamhet: att dagligdags upprätthålla lag och ordning. Stora evenemang tär ofta hårt på en redan pressad budget och genom att få ersättning för oförutsedda kostnader i form av övertider och extrainkallad personal, kan polisen se till att den dagliga service de ska erbjuda också går att finansiera. På samma sätt frigörs gemensamt finansierade vårdplatser när någon med sina egna, beskattade pengar betalar för en vårdplats på en privat klinik, i Sverige eller utomlands. Varför skulle det vara dåligt att fler kan få tillgång till samhällsservice utan att skattetrycket ökar?

Vad som istället är ett problem är att polisen inte kan, vill eller får ta betalt för all bevakning. Ett sätt att komma undan fakturan från polisen är exempelvis att låta en ideell förening organisera festivalen. I vissa fall kan det vara motiverat, som exempelvis Stockholm Pride som alltid har drivits av samma ideella förening och som aldrig går med vinst – förra året var tvärtom en brakförlust för föreningen. I andra fall tar ideella föreningar över festivaler som tidigare drivits av bolag enbart för att festivalen ska kunna undgå fakturering, något som borde beivras mer än det gör idag.

Ett annat fall där polisen borde kunna ta betalt är vid sportevenemang. Idag slipper fotbollsklubbarna, som drivs som bolag, undan betalningsansvaret för bevakningen. Ursäkten är att det handlar om idrott och inte en jakt på pengar. Känner man till storleken på vissa sponsoravtal och vilka löner som betalas till stjärnspelare går det inte att ifrågasätta det ställningstagandet. Istället är det nog mer med sanningen överensstämmande att polisen är rädd för dålig PR om de skulle börja ta betalt för bevakningen av fotbollsmatcherna.

Vänsterns och många andras skräck för privat finansierad service parallell med den som ges av samhället hör mer hemma i den svenska avundsjukan än i rimliga ideologiska eller ekonomiska skäl. Jantelagen är stark framför allt inom vänsterrörelsen och ligger antagligen oftare till grund för att kräva stopp och förbud än ren vänsterideologi. I längden är det skadligt för ett samhälle att vara så missunnsamt och det är en gåta att den förlegade jantelagen fortfarande har oss i ett så pass starkt grepp. Istället för att förskräckas över att vissa går före i kön eller att samhällsservice ”kan köpas för pengar” borde vi välkomna initiativ där mersmak utöver det samhället åtagit sig att ge oss faktiskt också kostar. Det är rimligt att polisen kräver betalning för en ökad säkerhetsrisk vid större evenemang. Det är rätt och riktigt att privata initiativ kan erbjuda service mot betalning även när det finns liknande tjänster som är gemensamt finansierade. Förbudsivrarna borde ta av sig janteskygglapparna och inse fördelarna.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/19/mersmak-maste-kosta/

1 kommentar

    • Tobias20 juli 2010 kl. 19:58
    • Svara

    Själv är jag förbluffad över att kritiken kommer från vänstern! Jag hade snarare förväntat mig kritik ifall Polisen gratis ställt upp för vinstdrivande (ett skällsord i vänsterkretsar) företag!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.