Heteronormativ deklaration?

Har haft för mycket att läsa rätt länge nu och därför har jag bara nyligen kommit ner i högen och läst Sunt förnuft från tidigare i våras. I den finns en artikel om nyheterna i årets deklaration. Där står också en intressant sak utifrån HBT-perspektiv.

”I år är det kvinnan i familjen som får broschyren ’dags att deklarera’ om du är gift. Sambor får varsitt exemplar.”

Om två personer av samma kön är gifta då? Får ingen broschyren vartannat år, medan båda får den vartannat år? Hur löser Skatteverket detta? Oavsett så är det ett förlegat heteronormativt sätt att se på äkta par och Skatteverket borde upphöra med principen. Om de prompt bara vill skicka med en broschyr istället för två så får de hitta på ett bättre sätt att avgöra vem som ska få den.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/28/heteronormativ-deklaration/

2 kommentarer

  • Erik Boman28 juli 2010 kl. 11:41
  • Svara

  Hej!
  Jag är pressekreterare på Skatteverket och såg ditt blogginlägg om ”Dags att deklarera”. När det gäller samkönade äktenskap och registerade parnterskap är det den yngste, respektive älste partnern som vartannat år får broschyren. Just i år är det den yngste partnern.

  Jag håller med om att det är viktigt att myndigheterna inte har stereotypt synsätt och förutsätter att alla i samhället lever enligt heteronormen. Även Skatteverket kan säkert bli bättre på det, men just den här frågan är löst sedan många år.

  1. Jag tvivlade inte på att frågan lösts rent praktiskt. Jag använde det mer som ett grepp för att visa på det orimliga i att särbehandla olika samlevnadsformer på det sättet. Varför kan inte även olikkönade äktenskap tilldelas broschyren på äldre/yngre istället för att olika principer ska gälla beroende på parternas könsidentitet? Det borde ju inte heller vara så svårt att genomföra.

   Ge mig rätt kontakt på Skatteverket så kan jag komma över och prata vardagsdiskriminering vid tillfälle.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.