Transfobi och idioti

En av Sveriges mest lästa bloggare väljer utan minsta eftertanke att på ett oerhört kränkande sätt outa en transsexuell tjej. Detta är Sverige år 2010 och det är fullständig oacceptabelt.

Bloggaren Kissie med arrogant uppsyn, stående i en rulltrappaTänk dig själv att du är transsexuell. Du lever i ett annat kön än det som står i passet, du är inte helt klar med transitionen men kommer inom kort att tillhöra det kön du redan levt som i flera år och som du identifierar dig som. Så en dag blir du outad som transperson. Allt du byggt upp raseras, ditt liv slås i spillror och du tvingas välja mellan att bli utsatt för hatbrott konstant eller att gå i landsflykt där ingen känner till dig.

Det är verkligheten för många transpersoner i dagens Sverige. Det finns dock två personer som jag känner till som drabbats extra illa. Den ena är min goda vän Amanda Brihed som blev tvångsoutad av tidningen Metro för några år sedan. Den andra har precis blivit outad på ett minst lika kränkande sätt av Sveriges för tillfället mest lästa bloggare Kissie. Hon använder med andra ord sin maktposition för att trycka ner andra och förstöra människors liv – för skojs skull. Vilken sorts människa gör detta?

Jag har aldrig haft mycket till övers för mode- och skvallerbloggarna. Jag menar, jag klarar inte ens av att läsa Aftonbladet och Expressen för att det är för mycket skvaller och för lite nyheter. Trots det kunde jag i min vildaste fantasi aldrig tro att en bloggare som har så många läsare och lyckas hålla sig kvar som en – måhända osund – förebild, skulle kunna sänka sig till denna nivå och med berått mod krossa en människas tillvaro och utsätta henne för livsfara på det sättet som har hänt. Någonstans trodde jag att alla människor hade vissa gränser. Tyvärr har jag under det senaste året fått lära mig att vissa människor är totala idioter rent utsagt – och den som följer den här bloggen vet att jag sällan använder den typen av uttryck – och därför kanske jag inte borde förvånas längre.

Nu har det hur som helst hänt och jag hoppas att det här är början till slutet för Kissie. Jag må inte gilla den genre hon skriver i men det är inte upp till mig att döma vad andra gillar att läsa. När hon använder sin position för att förstöra människors liv har det däremot passerat det anständigas gräns och även i sina egna läsares ögon borde hon förvandlas från bloggstjärna till snabbt fallande stjärna. Det är med sorg jag inser att så antagligen inte kommer att bli fallet. Däremot kan vi konstatera att hon skaffat sig många fiender i den lite mer verkliga världen utanför Stureplan genom sitt tilltag.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/28/transfobi-och-idioti/

3 kommentarer

2 pingar

 1. Per, jag förstår att du menade väl. Men, det vore bra om du tog bort länken till Kissies blogg, annars hjälper du ju bara till att sprida förtalet mot de två utpekade tjejerna.
  Jag funderar också över vad inlägg som det ovanstående bidrar med. Ibland måste man sätta gränser för vad man tycker folk får säga/skriva i sammanhang där man själv ansvarar för ramarna, för att inte andra ska skadas. Jag tror flera hbt-personer läser din blogg, hat-kommentarer behöver vi inte se här.

  1. Det är ett sätt att se på det förstås. Samtidigt är det ju bra om det går att se vad det handlar om för att förstå vidden av det hela. Skadan är redan skedd, tyvärr, så jag följde Amandas exempel och länkade till inlägget.

   Jag håller med om att hatkommentarer är dåliga och att den kommentaren ligger här beror på att jag inte hunnit in för att moderera bloggen förrän nu. Jag funderar fortfarande på om den ska få ligga kvar eller inte, den är på gränsen men samtidigt har jag en princip om att så långt som möjligt ha yttrandefrihet i kommentarerna här. Måste nog ta en till funderare innan jag bestämmer mig.

  • Per29 juli 2010 kl. 08:30
  • Svara

  Skönt att det fortfarande finns människor i landet som inte hyllar precis allt som avviker.Sedan när blev en psykförstörd transa som inte vet om vederbörande är man eller kvinna en normalitet som ständigt måste glorifieras !?.Pajsare är ni allihopa. 🙂

 1. […] google som gör en sammanfattning med en bild, en bild som – om man klickar på den –  verkar komma från en blogg. Bilden måste vara taggad och kategoriserad på ett sätt som gör att den väljs ut först av alla […]

 2. […] kandidat 42 om transfobin och Kissies attack. Per Pettersson skriver också om […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.