Ny lag: du måste följa ingångna avtal

Kunder som föredrar kort före kontanter jublar. Bankerna hoppas på mindre kontanthantering och fler kortbetalningar minskar också rånrisken. Andra kritiserar och tror att färre handlare kommer att ta kort. Det handlar om det nya förbudet mot att belasta kunder som betalar med kort med en extra avgift.

VisaKontanterna håller sakta på att fasas ut ur samhället. Allt fler väljer att betala allt mer med kort, även vid mindre köp. På många ställen fungerar det utan problem men på vissa håll har handlarna tagit ut avgifter av sina kunder när de velat betala med kort. Det har irriterat många och nu är det äntligen slut med det. Från och med igår är det nämligen förbjudet enligt lag att ta ut en avgift för kortköp från kunderna. Många jublar men det finns också kritiker som menar att risken är att en del handlare slutar att ta kort och att lagen är ett ingrepp i avtalsfriheten och äganderätten.

Vad som är intressant är att det redan innan var förbjudet för handlare att ta ut kortavgifter, åtminstone när det gäller köp med visakort. I Visas avtal, som alla handlare som tar visakort alltså har skrivit under, framgår tydligt att extra kortavgifter inte får belasta kunder som betalar med visakort. Alla handlare som har tagit ut kortavgifter av kunder med visakort har med andra ord begått avtalsbrott, något som i avtalen ska leda till att deras avtal bryts och de förlorar rätten och möjligheten att ta visakort i sina terminaler. Hur det står till med övriga kortföretag minns jag inte på rak arm, men åtminstone ett par av dem har säkert liknande skrivningar i sina villkor.

Lagen är logisk även utan dessa kunskaper. Det är inte lagligt att ta ut en avgift för att människor ska kunna betala med kontanter, trots att kontanthanteringen är mycket mer kostsam för såväl samhället som företagen. Det är viktigt att lagstiftningen är konsekvent. När allt fler betalar med kort måste det vara samma regler som gäller för både kontanter. Antingen skulle det krävas en lagändring som låter handlare och banker ta betalt för sina kostnader när det gäller kontanthantering, eller så förbjuder man direkta kortavgifter. Det mest logiska är att eventuella merkostnader kommer som ett allmänt påslag på alla priser istället för att de ska läggas på de enskilda transaktionerna.

Som före detta kortspecialist på Swedbank som alltid påpekade för handlare (ofta för döva öron) att det var avtalsbrott att ta ut kortavgifter från kunder, är jag glad över lagen. Det är lätt att bryta ett avtal man kanske aldrig ens läst innan man godkände det, men det är svårare att bryta mot en lag.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/08/02/ny-lag-du-maste-folja-ingangna-avtal/

1 kommentar

  1. ”Det är viktigt att lagstiftningen är konsekvent”

    Det är verkligen inte detta förbud mot avgifter vid kortköp. I stycket ovanför i samma lagparagraf (kapitel 5 §1) står nämligen att handlaren får tillämpa olika prisllistor för olika betalningsmedel. Det går alltså alldeles utmärkt för honom att istället för avgift vid kortköp lämna 5% rabatt vid kontantbetalning.

    Det är för övrigt ett EU-direktiv.

    Jag ifrågasätter, om man tar in alla spekter, att kontanthantering är billigare än korthantering. Och vill återupprätta kontanter som betalningsmedel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.