Grundläggande rättssäkerhet – inget för polisen?

Beatrice Ask vill skicka gredelina kuvert redan vid misstanke om brott, vilket gjort att vi är många som ifrågasätter om hon bör släppas i närheten av något som har med juridik att göra. Nu visar det sig att hon är har gott sällskap av polisen när det gäller bristande förståelse för grundläggande rättssäkerhet.

Som det ser ut i Sverige så ligger ingenting på den misstänka. Det är upp till oss på polisen att bevisa att ett brott har begåtts.

uttrycker sig Niklas Holmgren vid Söderortspolisen i Stockholm. Han är upprörd över att misstänkta inte måste bevisa att de är oskyldiga utan att polisen istället måste hitta bevis för brottslig verksamhet. Det är lätt att känna medlidande med honom. Hans jobb med att bekämpa yrkeskriminella måste ofta vara frustrerande, eftersom dessa grupper har stora resurser som kan hjälpa dem att gömma sig undan lagens långa arm. Det är dock ingen ursäkt för att avskaffa de grundläggande principer för rättvisa som måste finnas i varje demokratiskt land.

Karikatyr av fru Justitia, teckning av Jens Hage

You, sir, make a mockery of justice - just look at her! (Teckning av Jens Hage, ny favorit bland illustratörer)

Inget land i världen kan kalla sig demokratiskt, om deras grundläggande rättsprincip är att misstänkta måste bevisa sin oskuld. Det är ingen ursäkt att det på vissa håll gjorts avsteg från den principen, snarast är det en skam att dessa undantag ens existerar. Vi minns alla Beatrice Asks förslag om att skicka kuvert i grälla färger till misstänkta sexförbytare, ett förslag som fortfarande sänder rysningar nedför min ryggrad och gör att jag innerligt hoppas att Beatrice Ask inte får förnyat förtroende som justitieminister efter en alliansseger i höst. Hennes oförståelse för grundläggande rättssäkerhet gör henne inkompetent och direkt olämplig till att inneha det ämbetet. Vad som gör det än värre för Sverige är givetvis att hennes motståndare Thomas Bodström (S) inte är bättre lämpad.

Politikers okunskap går att begripa, även om den oroar. Alla politiker är inte utbildade inom juridik, även om jag i min enfald trodde att alla som vuxit upp i Sverige fått samma samhällskunskapsutbildning som jag fick i grundskolan. Att poliser gör uttalanden som det ovanstående får mig dock att bli riktigt rädd. En polisutbildning som inte präntar in respekt för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter är inte acceptabel. Det är bara att hoppas att Niklas Holmgren är relativt ensam och att det räcker med att ta honom och andra poliser med samma inställning till bevisbörda ur aktiv tjänst, tills dess att de fått en ny utbildning i grundläggande mänskliga rättigheter. Om Holmgrens attityd däremot inte är unik utan snarare regel bland svensk polis idag, måste polishögskolan omedelbart stängas i väntan på att polisutbildningen görs om.

Utan respekt för grundläggande mänskliga rättigheter och rättssäkerhet, är också demokratins grundvalar under attack. När attacken kommer från polis och ansvariga poliser är det dags att bli riktigt rädd. När båda regeringsalternativens justitieministerkandidater dessutom visat likartat förakt för dessa principer blir det inte bättre. Det är bara att hoppas att åtminstone en av allianserna väljer att byta ut sin justitieministerkandidat inför höstens val. Skulle någon av dem mot förmodan göra det, får de min röst den 19 september.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/08/06/grundlaggande-rattssakerhet-inget-for-polisen/

2 kommentarer

    • calandrella6 augusti 2010 kl. 15:16
    • Svara

    ”När båda regeringsalternativens justitieministerkandidater dessutom visat likartat förakt för dessa principer blir det inte bättre. Det är bara att hoppas att åtminstone en av allianserna väljer att byta ut sin justitieministerkandidat inför höstens val. Skulle någon av dem mot förmodan göra det, får de min röst den 19 september.”
    Vad sägs om att rösta på Piratpartiet?

    1. Fast jag vill ju garantera att vi inte får en vänsterregering efter valet…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.