En visionär allians

En sällsynt trött opposition blir allt mer grå och visionslös. Den rödgröna rörans tre ideologier är så olika att kompromisser mellan partierna raderar större delen av deras respektive idétraditioner, till skillnad från Alliansens partier som ligger förhållandevis nära varandra. Skillnaden mellan regeringsalternativen blir allt klarare, där Alliansen vill framåt och de rödgröna i bästa fall vill stå still men allt oftare vill backa bandet.

Svart-vit bild av ett öga, med irisen i regnbågsfärgerPolitiken är en speciell bransch. Vissa ger sig in i den för att göra karriär. Oftast hamnar dessa i något av de två stora partierna. De flesta inom politiken är däremot idealister som vill förändra världen. De personerna har kanske lekt med tanken på en karriär, eller har det som medel för att kunna genomföra sina idéer. Idealisterna skiljer sig däremot från karriäristerna i att de vägrar överge sin ideologi och att deras mål är en bättre värld, inte en större lönecheck.

För idealisterna inom det rödgröna samarbetet måste läget kännas rätt tråkigt just nu. Visionerna om framtiden saknas till stor del inom det samarbetet och det mesta handlar om att försöka få tre partier med vitt skilda ideologier att komma överens. Finns det några visioner är de för det mesta kopierade av Alliansen, eller visioner om att rasera och backa de reformer Alliansen genomfört.

Inom Alliansen är det annorlunda. Här finns visionerna, här är vägen utstakad och den leder framåt, bort från det gamla och in i en ny värld, en ny tid där Sverige är anpassat efter den globaliserade världens utmaningar och där människors frihet sätts i centrum. Ibland har vi fått kompromissa med framför allt hastigheten, när några partier vill genomföra förändringarna lite långsammare. Den generella riktningen är däremot klar.

På alla nivåer inom Alliansens partier finns det visioner om framtiden, visioner som varit anledningen till att många av oss alls har börjat engagera oss politiskt. Det är dags att berätta om dem, både för att visa på den mångfald som ryms inom Alliansens fyra partier, men också för att visa på de likheter som finns mellan oss. Med start idag och en månad framåt kommer vi att berätta om en visionär Allians, #vallians, som kontrast till oppositionens trötta politik och negativa kampanjer som de hoppas ska föra dem tillbaka till makten.

Alliansen tror istället på positiva visioner, idéer och att Sverige är ett bra land som kan bli ännu bättre. Vi vill bli valda för att vi vill någonting, inte för att vi inte vill någonting. Jag kommer därför tillsammans med mång andra bloggare att presentera mina visioner för en bättre värld under de kommande veckorna. Jag kommer presentera dem ämnesvis, minst ett inlägg i veckan, med början senare idag. I dessa inlägg kommer jag att berätta vilket samhälle jag drömmer om, berätta om anledningen till att jag alls är engagerad i politiken. Jag hoppas att det ska vara likak ul att läsa som jag vet att det kommer att vara att skriva.

Victor Zetterman har redan hunnit skriva om sina visioner.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/08/18/en-visionar-allians/

1 kommentar

2 pingar

  1. På tal om visioner så har vi sedan en tid tillbaka drivit en synnerligen visionär sida om hur världen kommer att se ut år 2022. Framtidsvisioner är legio, och det dyker upp en nytt exempel på framtidstro om dagen.

    Nu är vi förstås mer lila här i PP än rödgröna, men ändå. Framtiden är goda tider. ^^

  1. […] ska beskriva den visionära alliansen, #vallians, vi är. Att vi har visioner hur vi vill att detta land och världen ska utvecklas, det kommer bli många visioner, men det kommer alla i grunden vara framtidsoptimistiska. Jag […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Amanda Brihed, Andreas Froby. Andreas Froby said: RT @Perzec: En visionär allians #vallians #val2010 http://wp.me/prWTN-tP […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.