Fredagsvision – ett rättvist samhälle

Ett rättvist samhälle är det många som pratar om, men få vill berätta vad det egentligen är de menar. Det är dags för min vision om ett rättvist samhälle, vad jag vill åstadkomma med mitt politiska engagemang.

Vågskålar i svartvittRättvisa är ett svårfångat begrepp. Många barn har en klar definition av rättvisa, oftast med förledet ”millimeter”, speciellt mellan syskon. Oftast handlar det förstås mer om orättvisa än rättvisa, där barnet anser att det är orättvist om någon annan får mer, men inte om barnet själv får mer än någon annan. Tyvärr är det alldeles för vanligt att den föreställningen om rättvisa stannar kvar även när barnet blir vuxet.

Jag har funderat mycket på rättvisa och vet för det mesta vad jag menar med det. På senare tid har jag också blivit på det klara med att det är just ett rättvisemärkt samhälle jag vill ha. Det är en bit kvar till det samhället, även om vi är på rätt väg.

I ett rättvist samhälle får människor vara individer och stöps inte i en och samma kollektiva form. Istället gör människor sina egna livsval och blir accepterade för detta.

Vissa människor kommer att välja att utbilda sig, att jobba hårt och att prioritera materiellt välstånd. Då är det självklart att detta ska belönas med just det som de eftersträvar. Den som frivilligt offrar andra delar av sitt liv för att exempelvis tjäna mer pengar, bör då också få behålla de pengar hon eller han tjänar på sina 80-timmarsveckor. Den utbildning som oftast ligger till grund, under vilken den ekonomiska situationen och fritiden sannolikt var väldigt ansträngda, bör också ge utdelning. Att med högre skatter bestraffa dessa människor är då orättvist och något som inte hör hemma i ett rättvist samhälle.

Ett rättvist samhälle eftersträvar platta och låga skatter, ämnade att finansiera de gemensamma åtaganden som sköts i offentlig regi. Skatter som eftersträvar att utjämna skillnader mellan människor som gjort olika val och anstränger sig olika mycket är orättvisa skatter. De människor som valt att inte jobba lika hårt utan istället vill ha mer tid för familj eller på annat sätt ha mer fritid, får mervärde genom just detta. Pengar är inte det enda värdet i ett samhälle och ett rättvist samhälle låter människor skörda frukterna av sina ansträngningar på det sätt som de själva valt.

Ett rättvist samhälle bedömer också människor efter deras egenskaper och insatser, inte efter deras hudfärg, dialekt eller vem de delar säng med. Den som är duktig på det hon eller han gör ska också premieras. Lika lön för lika arbete är en gammal paroll som fortfarande gäller, men måste utökas till att inte bara gälla kön utan även andra egenskaper. Det är kanske svårt, men ett rättvist samhälle låter inte ovidkommande egenskaper spela in i bedömningen av exempelvis din ersättning för ett utfört arbete.

I grunden handlar rättvisa om respekt för individer och deras val. Rättvisa handlar inte om att alla ska ha lika mycket pengar, oavsett insats, utan att individer ska respekteras för att ha olika värden och värderingar. Det som en individ anser är värt att offra sig för kan vara helt värdelöst för någon annan. Därför kan inte missunsamhet vad gäller finansiella värden få vara det som definierar rättvisa. Den rättvisan har inte kommit över sandlådenivån. Istället måste rättvisa vara rätten att själv välja vad man värderar högst och därefter få behålla de belöningar man skördar genom sin strävan. Det leder i förlängningen till större lycka för alla individer.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/08/20/fredagsvision-ett-rattvist-samhalle/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.