Homosexualitet och stridspittar

Efter många turer öppnar nu Pentagon plötsligt för att tillåta öppet homosexuella i den amerikanska militären. Samtidigt kanske regeringen överklagar beslutet – i väntan på ett beslut i kongressen som syftar till att tillåta öppet homosexuella i den amerikanska militären.

Amerikanska flaggan med pridefärgerDet stora landet på andra sidan havet har en ytterst komplicerad inställning till homosexualitet (och antagligen även bisexualitet, men det är något som i princip aldrig ens diskuteras; det är ju något som går utanför den svart-vita retoriken som de är så förtjusta i). I 17 år har den amerikanska militären haft som policy att homosexuella fått ta värvning, så länge de inte berättar för någon om sin sexuella läggning. Don’t ask, don’t tell har varit principen. Barack Obama lovade under sin valkampanj att avskaffa policyn men det är inte förrän nu som något händer – och då är det inte presidenten utan en domare i Kalifornien som tar initiativet. I en dom har policyn dömts ut som konstitutionsvidrig och nu har Pentagon beordrat värvningskontoren att acceptera även homosexuella som inte tiger om sin läggning.

Samtidigt florerar rykten om att den federala regeringen under Barack Obama kan komma att överklaga beslutet, för att behålla samma praxis som tidigare i väntan på ett kongressbeslut. Det paradoxala i detta är att det kongressbeslutet ska gå i precis den riktning som Pentagon redan gått utan politikernas inblandning. Ett överklagande från regeringen skulle därmed gå direkt emot deras egna intentioner på området och skulle definitivt uppfattas som ett allvarligt svek mot de löften Obama gav till HBT-världen under sin valkampanj. Det skulle skada presidentens förtroende i flera grupper där han har som starkast stöd och dessutom göra honom till åtlöje i HBT-personers och andras ögon världen över.

Än mer spännande är det faktum att det land i världen som anser sig vara demokratins, öppenhetens och yttrandefrihetens främsta förkämpe i världen, år 2010 fortsätter att strukturellt diskriminera människor som inte är heterosexuella cis-personer. Det är en sak med taskiga attityder i ett samhälle, sånt tar ett tag att komma till rätta med, men att från det offentligas sida genom exempelvis lagar spä på diskrimineringen och fördomarna är förkastligt. Pentagon har, förbluffande nog, plötsligt gått före politikerna. Den enda anledningen regeringen därmed skulle kunna ha att överklaga beslutet vore att de vill låtsas som att det var de som visade framfötterna och beordrade militären att sluta med diskrimineringen. Möjligen kan det gå att lura vissa oinsatta inhemska grupper att så också var fallet. I de flesta andra ögon kommer ett överklagande att ses som ren idioti.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/10/20/homosexualitet-och-stridspittar/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Per

  Beslutet överklagas först till Court of Appeal. Därefter är det möjligt (om Högsta domstolen godkänner det) att överklaga till HD.

  Det är kutym tydligen att presidenten och regeringen överklagar beslut. Men andra har också rätt att göra det.

  Och det är sant att Obama inte måste göra det.

  Bengt

 2. Per

  Du kommenterade inte det jag skrev. Men du kanske tyckte det var så klokt att du blev hänförd och bara instämde.

  När det gäller Europa är det fyra länder här som har förbud för homosexuella och bisexuella att göra värnplikten och jobba i försvaret. Bosnien, Serbien, Turkiet och Vitryssland.

  Bengt

  1. Nej, det var inte så mycket att kommentera, tyckte jag? Kändes mer som sakupplysning, såna är bra men behöver inte så mycket svar. Det enda att säga är väl att presidenten inte måste överklaga domar. Det är väl för övrigt vanligare att det är intresseorganisationer som begär överprövning i HD, än att presidenten gör det?

  • hallo stupids...20 oktober 2010 kl. 13:11
  • Svara

  om europa gör lika dant så kan vi heterosexuella bara säga:
  lets start a worldwar and -SKJUT NER DOM DJÄVLARNA!
  shut down the dumbasses.

  1. Om Europa gör likadant på vilket sätt? Här finns det mig veterligt inga problem med att vara HBT-person inom försvaret, åtminstone inte på det sätt att det finns regler som förbjuder det. Att man råkar ut för fördomar och trakasserier är en annan sak förstås och något som måste jobbas på, men det är definitivt inte förbjudet att vara homosexuell i armén. Nu har jag inte koll på hela Europa såklart, men jag har inte hört om några sådana förbud.

 3. Hej Per!

  Jag håller med i princip allt det du skriver. Och Obama förtjänar viss kritik för att han inte tydligare jobbat sitt första presidentår med HBT-reformer.

  Men det är också viktigt att komma ihåg att i USA förväntas preisdenten och regeringen försöka upprätthålla av kongressen antagna lagar oavsett om presidenten och regeringen själv håller med i sak. Det är alltså inte så att presidenten i praktiken fritt kan välja och vraka vilka domar som bör överklagas utan han förväntas i sin roll som president överklaga allt som strider mot kongressens antagna lagar.

  Säger därmed inte att Obama måste göra det den här gången, håller med om att det är en exceptionell situation. Men vill förklara Obamas dilemma.

  Bengt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.