Församlingsblad är inte samhällsinformation

Med jämna mellanrum får jag Spånga-Kista församlingsblad från Svenska Kyrkan. Detta sker trots att jag gick ur Svenska kyrkan för flera år sedan, eftersom jag är ateist. Församlingsbladet delas ut till alla hushåll i Spånga-Kista församlingsområde och lämnas även i brevlådan hos oss som har en Ingen reklam, tack-skylt på dörren. Det måste baseras på att information från Svenska kyrkan, en fristående religiös organisation, anses vara samhällsinformation.

Svenska kyrkan är dock inte en del av staten Sverige längre, utan helt fristående, en organisation bland andra. Antagligen är det den organisation som har flest medlemmar i Sverige, 6,5 miljoner. Dock har endast 2 449 personer hittills valt att gå med i kyrkan under 2013, medan 11 074 personer har valt att lämna kyrkan. Det är en stadig minskning av antalet medlemmar med andra ord. Antalet medlemmar till trots, bör inte information från en enskild förening på detta sätt kunna räknas som samhällsinformation, speciellt inte då bladet fokuserar på föreningens egna aktiviteter, så som att de har medlemsaktiviteter varje söndag i sin lokal, något som är känt som gudstjänster.

I just Spånga-Kista är det extra underligt att bladet delas ut till samtliga hushåll, då en majoritet av de boende här har sin bakgrund i muslimska länder. Det går alltså inte att motivera massutdelningen med att en majoritet ändå skulle vara medlemmar eller åtminstone intresserade, något som kanske skulle framföras som ett argument i andra sammanhang.

Nu kanske det här låter småaktigt. Släng bladet i pappersinsamlingen, säger ni. Ja, det är vad jag gör och jag brukar inte tänka mer på det. Men idag började fundera när jag såg bladet på hallmattan. Varför delas det ut till så många hushåll som uppenbart inte är intresserade? Varför anser man att en enskild förening som inte har något med styrningen av kommun, landsting eller stat ska ha rätt att få sin information klassad som samhällsinformation som berör alla? Och varför ska ett antal träd tvingas sätta livet till för att Svenska kyrkan vill dela ut sin information till människor som inte är intresserade? Med tanke på sviktande medlemsantal borde det väl också vara i kyrkans intresse att spara pengar på den här typen av gruppförsändelser.

Det finns som synes många bra anledningar till att materialet från Svenska kyrkan ska klassas som vanlig reklam och bara delas ut till dem som valt att ta emot reklam. Det skulle ju dock innebära att medlemmar med en sådan skylt på dörren eller brevlådan skulle gå miste om informationen. Kanske vore det bättre om det egna medlemsregistret användes för utskicken och att upplagan därmed minskades. Det skulle vara en vinst ekonomiskt och ekologiskt. Dessutom skulle inte materialet kunna uppfattas som ett försök att missionera in andra människor i en religion de valt att inte tro på.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2013/06/06/forsamlingsblad-ar-inte-samhallsinformation/

1 kommentar

  • Peder Nielsen20 juni 2013 kl. 17:08
  • Svara

  Hej.
  Som samhällsinformation räknas information från myndigheter, politiska partier, ideella föreningar och religiösa samfund. Det skulle alltså kunna gälla en hinduistisk tidning. lika väl som en tidning från en miljöorganisation, till exempel. Eller valinformation från Folkpartiet – som åtminstone hos mig går i papperskorgen direkt.
  Men humanisten (och ateisten, antar jag) Per reagerar så hätskt mot just kyrkan.

  För samhällsinformation gäller tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessa grundlagar är stiftade för att tillse att vi kan upprätthålla en allmän debatt och på så sätt upprätthålla det demokratiska samhället. Och religionsfriheten, om man så vill.
  Ett så pass öppet samhälle kan vi väl ändå tillåta oss att ha?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.