Briljant lösning för Saab

Johan Ingerö har ofta bra saker att säga och idag är inget undantag. På sin blogg kommenterar han idag Expressens ledarsidas idé att facket ska ta över Saab. Idén är lika enkel som briljant så frågan är varför ingen kommit på den tidigare.

En gång i den grå urtiden (vi kan kalla den ”sjuttiotalet”) ville facket att arbetarna med statens hjälp skulle ta över alla företag genom så kallade löntagarfonder. Glädjande nog resulterade förslaget i den största demonstrationen i Sverige, borgerligheten och dess sympatisörer fyllde Stockholms gator med folk. Löntagarfonderna genomfördes förvisso ändå på prov, men avskaffades efter provperiodens slut. Deras misslyckande var vid det laget empiriskt bevisat.

Idag vet vi alla att staten och arbetarkollektivet inte är samma sak och aldrig kommer kunna vara det. Staten ska vara neutralt inställd gentemot sina medborgare och företräda alla, såväl arbetare som toppdirektörer eller för den delen hemlösa.

Däremot är facket fortfarande en företrädare för arbetarna eftersom man frivilligt (mer eller mindre i varje fall) väljer om man vill vara fackmedlem. Om då någon ska åstadkomma arbetarinflytande och ett övertagande av produktionsmedlen borde det väl vara facket, så varför köper då inte facket Saab när nu tillfälle ges, och dessutom till ett förmodligen rätt bra pris?

Som Expressen och Ingerö konstaterar kommer det aldrig att hända. Facket (IF Metall i detta fall) skulle aldrig använda medlemmarnas pengar till något de vet är en förlustaffär. Däremot tycker man, som om det vore en självklarhet, att skattebetalarnas pengar ska användas till just en sån affär. Om man kokar ner det så blir argumentationen något i den här stilen;

Saab anställer en massa av våra medlemmar men det går med förlust och kommer tvingas i konkurs om ingen gör något. Våra medlemmar är beroende av Saab för sin inkomst och därmed överlevnad. Eftersom våra medlemmars pengar är väldigt viktiga, så kan vi inte använda dem för att rädda Saab. Nej, den enda rimliga lösningen är att skattebetalarna, som på det stora hela inte har något som helst intresse av att rädda Saab, stå för kalaset.

Jag vet inte, men jag tycker att logiken haltar, bara en aning…

Det är dags att facket inser att de är en intresseorganisation (precis som t.ex. Svenskt näringsliv) och att det är varje intresseorganisations uppgift att tillvarata sina medlemmars intressen. Det går inte längre att ge notan till skattebetalarna med en post-it som säger ”tar ni den här, för allmänintressets skull?”, något som inte bara facket utan storkapitalet i formen GM har fått erfara.

Så, IF Metall, om Saab måste räddas till varje pris är det nog dags att ni själva (kanske genom ert riskkapitalbolag AB Metallica?) tar ansvar för era medlemmars arbeten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/20/briljant-losning-for-saab/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.