Europa i fokus istället för landet

Sveriges ordförandeskap i EU 2009

Sveriges ordförandeskap i EU 2009

Sverige har varit vägledande inom många saker i EU. En liten men ändock viktig sak är hur man agerar på webben under ett ordförandeskap. Senast det begav sig registrerades adressen www.eu2001.se, en adress som blivit stilbildande för kommande ordförandeskap.

Den här gången har vi en alliansregering vid rodret, en regering som har tillsatt en liberal EU-minister som brinner för Europaprojektet. Tack vare Cecilia Malmström visar nu Sverige åter vägen genom att denna gång registrera webbadressen www.se2009.eu. Denna vid första anblicken minimala ändring signalerar ändå något viktigt. Genom att använda toppdomänen .eu har man redan nu slagit an tonen för ordförandeskapet. EU och Europa sätts i centrum istället för nationella intressen, en egentligen självklar men ack så sällsynt inställning hos ordförandeländerna.

Adressen presenterades samtidigt som logotypen för ordförandeskapet. Logotypen är riktigt snygg och introt på hemsidan (som i övrigt inte innehåller speciellt mycket information än) är också det snyggt och stilrent. Att Sverige och EU har samma färger i sina flaggor gör ju det hela ännu enklare när man ska skapa en logotyp för ordförandeskapet.

Jag ser fram emot att Sverige tar över ordförandeklubban. Med Cecilia Malmström vid rodret, tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt, är jag säker på att Europa kommer att föras upp ordentligt på agendan i media men även diskuteras kring köksbordet av vanliga medborgare. Detta kommer inte en dag för tidigt. Det är dags att börja diskutera vad vi vill att EU ska göra och inte bara klaga på det som EU gör fel. Är det någon som föreslår att vi ska gå ur Sverige när riksdagen fattar konstiga beslut? Nej. Vi försöker ändra på politiken istället. Samma sak ska vi göra när det gäller EU, för det är bara genom engagemang och delaktighet man kan påverka något.

Det märks att temperaturen i EU-frågorna höjs nu när vi skriver mars månad i kalendern. Valrörelsen inför EU-parlamentsvalet i juni kommer igång så smått och ordförandeskapet i höst lanseras av regeringen. Nu är det bara att hoppas att medier och medborgare hakar på, att vårvärmen och den höjda temperaturen tinar upp medborgarnas hjärtan och gör dem mer öppna för att faktiskt prata om och titta på EU med nya ögon.

EU är ett bra projekt. Nu gäller det bara att göra det till medborgarnas gemensamma projekt och inte lämna allt till regeringarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/02/europa-i-fokus-istallet-for-landet/

1 kommentar

    • Axel2 mars 2009 kl. 16:55
    • Svara

    Symbolen kan väl gå an, men den där hemsidan gav ju inte direkt mycket information alls.
    Dessutom har EU många fler språk (hur många, någon?) än det enda sidan var skriven på. ”EU och Europa sätts i centrum istället för nationella intressen” – jaha???

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.