Konsumentmakt bra, avstängning och censur dåligt

Europaparlamentet ska rösta om telekompaketet idag. Enligt parlamentets hemsida ett paket som stärker konsumenternas rättigheter. För alla som ser de delar som inte handlar om att byta operatörer och ha en öppnare marknad inom EU är paketet också ett hot mot medborgerliga fri- och rättigheter.

Eva-Britt Svensson från vänsterpartiet fick igenom ett ändringsförslag senast parlamentet röstade om paketet. Tyvärr blev ministerrådet sura på den ändringen så nu har paketet fått komma upp för ny behandling. Vad som händer om samma ändring går igenom igen är omöjligt att veta. En av huvudpunkterna i ändringen är att telekomoperatörer inte ska tillåtas eller ens kunna tvingas stänga av användare från framför allt internet.

Motiveringen till att man ska kunna stänga av internetanvändare är att man ska stärka upphovsrätten. Med tanke på att IPRED kommer att träda ikraft imorgon ligger det väl helt rätt i tiden för de makthavare som tillåtit sig att bli offer för musik- och skivbolagens aggressiva lobbying att även vilja få igenom restriktioner i telekompaketet. Som tur är har många svenska parlamentariker, däribland folkpartiet liberalernas Olle Schmidt, engagerat sig för att garantera medborgerliga fri- och rättigheter. Antagligen kommer Olle att rösta för ändringsförslaget när det kommer upp i parlamentet och därmed garantera dessa rättigheter även i fortsättningen.

Vad EU-parlamentet, precis som vår egen riksdag, har missat är att internet inte är någon slags egen liten vrå i världen. Internet är i praktiken världens informationsryggrad. Om man skriker högljutt om brevhemlighet och fri press, måste man också inse att människor idag skriver sina brev som e-post och att tidningarna distribueras mer och mer på internet istället för på papper. Bloggare som startar egna journalistiska verksamheter måste ju också skyddas på samma sätt som traditionella tidningar. Allt detta gör att man måste vara beredd att göra samma inskränkningar i friheten både på internet och i t.ex. brev distribuerade av posten i fysisk form. Jag har även skrivit om detta tidigare på bloggen.

Ytterligare ett försök till inskränkningar i de mänskliga rättigheterna är den statliga spelutredningens förslag att alla internetoperatörer ska tvingas blockera utländska spelsidor. Det är egentligen inte olagligt att spela på utländska sidor, men eftersom vi har spelmonopol i Sverige och det ju dessutom är skadligt för folkhälsan om man spelar (för det leder ju alltid till spelberoende) så är censur av medier en väldigt proportionell metod för att stoppa detta. Eller hur var det nu?

Intrången i de mänskliga rättigheterna på internet, med någon slags hänvisning till att elektronisk kommunikation inte är ”på riktigt”, har gått tillräckligt långt. Det är dags att vi medborgare ställer oss upp och säger att internet är minst lika riktigt som de pappersbrev som våra riksdagsledamöter aldrig i livet skulle tillåta att någon läste. För att citera kapten Picard; ”The line must be drawn here! This far – no further!”

Uppdatering: Skriv gärna på kommunikationsuppropet som jag skapat på http://www.namninsamling.com/kommunikationsuppropet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/31/konsumentmakt-bra-avstangning-och-censur-daligt/

1 kommentar

  1. Väl formulerat – tack! Tyvärr kan man sällan lita på att politiker följer principer, annat än när det gynnar dom.

    Att stänga någon ute från Internet blir närmast som att införa brev- och besöksförbud, utan telefon, TV eller dagstidingar. Kommunikation går numer elektroniskt, och beroende på vilken generation du tillhör kan det lätt bli 100%.

    Tillgång till Internet är en demokrati-fråga – en rättighet vi måste värna om.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.