Och vems fel är ungdomsarbetslösheten?

Thomas Östros ondgör sig idag över alliansens, enligt honom, handlingsförlamning. En av sakerna han anklagar alliansen för är att inte göra något åt ungdomsarbetslösheten, som stiger snabbare än i något annat EU-land och nu är uppe i en fjärdedel, en ökning med dryga sex procentenheter.

Frågan är då, vad beror denna ökande arbetslöshet på?

Många unga har fått jobb den senaste tiden. Bland annat beror detta på att regeringen har sänkt arbetsgivaravgifterna för personer upp till 26 år. En rak insats för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Sen har det kommit en lågkonjunktur som inte politikerna i Sverige har kunnat påverka, eftersom den skapats av usla lån i USA. Då måste företagen varsla. Enligt LAS så råder principen sist in, först ut. Alltså så sparkas många av de ungdomar som äntligen hade fått jobb genom regeringens insatser.

Således höll ungdomsarbetslösheten på att förbättras, ända tills LAS, som skapats och kramas av LO och socialdemokraterna, gjorde sig påmind och därmed satte de unga utan jobb igen.

Alliansregeringen gör alltså klara insatser för att minska ungdomsarbetslösheten, men eftersom man hittills inte vågat ta strid med facket och socialdemokraterna så har man inte rört deras LAS. Det leder nu till att ungdomar går ut i arbetslöshet igen.

Lösningen för att minska ungdomsarbetslösheten är alltså, Thomas Östros, att luckra upp turordningsreglerna i LAS. En enkel åtgärd, väldigt effektiv och något som de flesta experter är överens om är det som skulle göra verklig skillnad för de grupper (speciellt unga) som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. När kommer socialdemokraterna att föreslå denna ändring för att åtgärda ungdomsarbetslösheten? Eller tänker man lämna frågan om ungdomsarbetslösheten helt till alliansen som hittills?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/04/08/och-vems-fel-ar-ungdomsarbetslosheten/

1 kommentar

    • Viktor Tullgren9 april 2009 kl. 20:25
    • Svara

    Det där med LAS är ju något av en myt när det gäller ungdomar. Faktum är nämligen att LAS sällan tillämpas helt ut eftersom arbetsgivaren och facket istället kommer överens om turordningen. Det enda LAS gör är att sätta upp klara och tydliga regler för vad som händer om fack och arbetsgivare inte blir överens. Lätt, logiskt, och överblickbart. Det är ju också intressant att hade arbetsgivarna verkligen velat ha förändringar av LAS så borde de kanske inte klampat ur förhandlingarna med LO etc.

    Vad gäller sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga så finns det väll knappt något som visar på att det har haft någon större effekt över huvud taget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.