Din röst gör skillnad den 7 juni!

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Redan den 20 maj sätter förtidsröstningen igång runt om i landet. Tyvärr är det inte många som har uppfattat detta. Enligt en undersökning är det bara 33% av svenskarna som ens vet om att det är val i år och det är ännu färre som faktiskt har tänkt sig att rösta. I hela EU är det 34% som säger att de har tänkt att rösta den 7 juni, en minskning med 12 procentenheter mot förra valet 2004.

Det är skrämmande att medborgarna i världens största demokratiprojekt inte bryr sig mer om vilka som sitter i parlamentet. De vanligaste argumenten är att EU ändå inte påverkar just min egen vardag, eller att det inte går att påverka EU. Båda påståendena är felaktiga.

I en genomsnittlig svensk kommun påverkas ca 60% av beslutsärendena av andra beslut som fattats på EU-nivå, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL). EU beslutar också om direktiv som IPRED och datalagringsdirektivet, saker som givit upphov till bloggstormar och som är ett av de främsta skälen till att Piratpartiet har så starkt stöd. Direktiven påverkar människors vardag direkt och indirekt.

Tittar man på möjligheten att påverka EU var Hadar Cars (FP) den parlamentariker som på sin tid drev igenom att alla kandidatländer skulle ha avskaffat dödsstraffet för att kunna bli medlemmar i EU. Marit Paulsen (FP) har drivit igenom förbättringar inom livsmedelskontroll och djurskydd. Det går alltså att påverka som parlamentariker, bara man har kraft och kunskap.

Jag hoppas verkligen att den stundande valrörelsen kan höja medvetenheten om att det är val i år och att den dessutom får människor att gå och rösta. LO-medlemmarna är de som är sämst informerade och de som sympatiserar med socialdemokraterna kommer väl troligen, med tanke på den senaste tidens händelser i arbetarrörelsen, att vara mindre benägna att resa sig från sofflocket än vanligt. Att ens försöka bibehålla ett valresultat på samma nivå som förra gången (då 38% av svenskarna röstade) kommer att kräva mer arbete än någonsin förr. Förhoppningsvis kavlar alla politiska partier upp ärmarna och gör allt de kan för att ändå hålla valresultatet uppe. Allt annat vore grovt tjänstefel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/04/14/din-rost-gor-skillnad-den-7-juni/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Krister4 maj 2009 kl. 22:01
  • Svara

  Jag skrattade så att tårarna rann när jag läste att PerPettersson kallar EU för världens största demokratiprojekt. EU gör ju inget annat dagarna i ända än att falla på knä inför upphovsrättsindustrin och på denna industris beställning genomföra än det ena än det andra direktivet som syftar till demokratins avskaffande.

  1. EU är världens största demokratiprojekt. Att vi sen inte alltid får som vi själva vill på grund av att andra, större länder vill andra saker, det är en inneboende del i demokratin. Upphovsrättsindustrin motarbetas ju dock av parlamentet, medan ministerrådet faller platt för den. Därmed har vi ytterligare en anledning att rösta i valet till europaparlamentet och se till att vi får parlamentariker som kan fortsätta kämpa. Hittills har vi sett Lena Ek (C), Christoffer Fjellner (M) och Olle Schmidt (FP) utmärka sig i parlamentet som förkämpar för integriteten. Dessa måste få sällskap av fler likasinnade.

  • Johanna15 april 2009 kl. 20:19
  • Svara

  Tack för länkarna! 😀

  • Johanna15 april 2009 kl. 15:37
  • Svara

  Birgitta Ohlson och Camilla Lindberg nämner du, finns det möjligtvis länkar till dem, där man kan läsa mer om vad dom står för?

  1. Har inga blogglänkar tyvärr men jag har till deras webbsidor på Folkpartiwebben:
   Camilla Lindberg
   Birgitta Ohlsson
   Birgitta har också en egen webbplats på http://www.birgitta.nu

  • Krister15 april 2009 kl. 08:00
  • Svara

  Jag kommer att rösta, men på PP. De etablerade partierna har inte någon som helst trovärdighet. FP har tillsammans med övriga Allianspartier röstat igenom de mest integritetskränkande lagar som historien någonsin har skådat. Alliansen har lyckats införa ett samhälle som skulle ge Stasi och liknande totalitära regimers lakejer våta drömmar.

  1. Absolut. Jag är väldigt besviken på riksdagsgruppen i dessa frågor. Framför allt så är ju jag och stora delar av LUF med mig väldigt kritiska mot Johan Pehrson, vår gruppledare i riksdagen. Han har varit pådrivande för dessa saker.

   Så snart som nuvarande LUF-medlemmar blir de som ingår i riksdagsgruppen kommer inställningen till dessa frågor dock att förändras kraftigt i FP.

 1. Alla politiker gömmer sig bakom EU-besluten, och tror att svesken inte är läskunnig. Kolla skillnaden på EU-direktivet och den svenska lagstiftningen om I-Pred!
  Falskhet en bland politikerna gör oss inte mer röstbenägna.

  1. Det är väldigt sant att vissa partier försöker utnyttja direktiven för att införa regleringar. Datalagringsdirektivet stipulerade ju t.ex. 3 månaders minimilagring, något moderaterna var villiga att utöka till ett helt år ett tag. Där satte dock FP stopp.

   Men visst, till viss mån håller jag med dig. Politiken behöver mer ärlighet och transparens, men då krävs också att medierna förstår sig på EU och hur direktiven påverkar svensk lagstiftningsprocess egentligen.

 2. Jag är nyfiken, hur kommer Du själv att rösta 7 juni med tanke på Folkpartiets ställning i frågor som Datalagring, ACTA och Ipred?

  1. Folkpartiets europaparlamentariker har jobbat mot dessa direktiv när de har varit uppe i Bryssel/Strassbourg. Tyvärr har det inte räckt hela vägen fram och då har ju Sverige varit tvingade att införa datalagringsdirektiv och annat dumt.

   Det är ju också så att det finns två falanger även inom vår riksdagsgrupp så det är inte bara svart eller vitt i den debatten heller. Drivande på ena sidan är ju Johan Pehrsson och i den andra (som företräder mina åsikter) hittar vi Birgitta Ohlsson och Camilla Lindberg.

  • Emil14 april 2009 kl. 18:20
  • Svara

  EU valet ar endast for att valja in politrucker.
  De kandidater som finns I EU-valet har alla blivit utvalda av politrucker inom respektive parti och for de flesta ar det enbart en valavlonad dronartillvaro som lockar.
  De Lo arbetare som blivit av med hundra miljoner som utbetalts som fantasiersattning for en direktor kan visa sitt missnoje genom att ej rosta pa de politrucker som finns pa de valbara platserna.
  Socialdemokraternas lista toppas av Marita Ulvskog som ar aktiv EU motstandare har under alla ar i politiken obstruerat arbetet dar men nu da det galler en hogavlonad plats med arbetsfri dronartillvaro skall hon ha den. Hon har enbart fatt platsen som ren forsorjning. Lon 145 000 kronor efter skatt och fantasipension. DU betalar.
  Vem har ringaste intresse att se till sa at hon kommer till Brussel?
  Rosta i stallet pa nagon som gor nagot eller stanna pa sofflocket. Det finns 650 delegater och inga dierkt partiskiljande fragor. I 590 omrostningar forra aret rostade Socialdemokrater och Moderater lika i 95 % av fallen sa att rosta partipolitiskt i EU valet ar meningslost.
  Det ar bara politruckerna som vill att du rostar for att hjalpa till med forsorjning av deras gelikar.
  Det finns inga alternativ att välja mellan i EU. Bara ett: Makten. Det går inte utkräva ansvar av EU:s makthavare. Detta är ett enormt förtroendesänkande faktum.Förklaringen är enkel: de politiska makthavarna vill bestämma själva, utan att väljarna kommer och lägger sig i.
  Hur det än går i Europavalet kommer utvecklingen att bli densamma.
  Våra röster är inte värda någonting.
  Så den rätta frågan är: varför går någon och röstar?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.