Sund syn på prostitution

Prostitutionens varande eller icke-varande är en het fråga på många håll i världen. I Sverige diskuteras sexköpslagen, tyvärr oftast utifrån perspektivet hur vi ska kunna exportera den till Europa. I Nederländerna diskuteras däremot hur man ska kunna komma till rätta med människohandel och istället främja den legala prostitutionen.

Ett nytt grepp är att lägga ner ett antal bordeller som därmed blir ”Red Light Fashion”, lite klatschigt sådär. Man minskar också antalet coffeeshops där man kan köpa hasch. Meningen är att rensa upp i träsket med svarta pengar och penningtvätt.

–Vi är inte längre beredda att låta slöddret härska i ett av innerstadens vackraste områden, dundrade i en intervju häromveckan den unge socialdemokraten Lodewijk Asscher, stridbart finansborgarråd i Amsterdam.

Samtidigt är man noggrann med att påpeka att det inte handlar om att göra sig av med prostitution och haschbruk.

–Det finns en mörk baksida av Nederländernas liberala ansikte, säger Edwin Oppedijk, informationsansvarig vid kommunförvaltningen.

–Inte all prostitution är frivillig. Många sexarbetare tvingas arbeta tolv timmar om dygnet sju dagar i veckan. Och vi vet att trafficking av kvinnor förekommer. Men det betyder inte att vi vill förbjuda prostitutionen. Det skulle bara göra det ännu värre för de prostituerade.

Synen är sund. Prostitution och för den delen bruket av vissa lättare droger är inte i sig något negativt. Det är när prostitutionen inte längre är frivillig och när bruket övergår i missbruk som det krävs åtgärder.

Den här synen är något vi i Sverige borde titta närmare på. Om vi, istället för att kriminalisera allting som kan innebära problem, kunde börja sätta in förebyggande åtgärder för att förhindra att människor hamnar i missbruk eller utnyttjande och om vi kunde ha uppsökande verksamhet som inte fördömer när människor väl trillat dit, skulle vi tjäna mycket.

Idag vågar inte prostituerade och i än större utsträckning missbrukare uppsöka vård eller sociala myndigheter. För de prostituerade handlar det om att de behandlas som mindre värda av framför allt socialarbetare och att de dessutom riskerar att få sina kunder avslöjade och därmed sätta polisen på dem. För missbrukare handlar det om att de riskerar fängelse genom sitt missbruk och framför allt att de därmed innar illegala droger.

Synen på prostitution måste kraftigt förändras i Sverige och det kategoriska moraliserande fördömandet måste försvinna. Beträffande droger måste missbrukarna avkriminaliseras för att kunna få hjälp och bruket av lättare droger som t.ex. cannabis bör dessutom helt avkriminaliseras.

Debatten i Sverige kring dessa frågor måste föras till en ny nivå av saklighet istället för att handla om känsloargument, feminism och fördomar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/04/17/sund-syn-pa-prostitution/

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • alle5 november 2009 kl. 22:18
  • Svara

  Hur ofta tror du att kvinnor säljer sex FRIVILLIGT? Inte ofta tror jag. Jag tror att få är medvetna om vilka sjuka saker prostituerade utsätts för under ett sexköp och jag har därmed svårt att tänka mig att de gör det frivilligt.
  Visst att de ”har valt ” att prosituera sig, men hade de haft ett annat val, så är jag nästan säker på att de gjort något annat än att sälja sex till främmande människor.
  Vad tror du?

  1. Jag inte bara tror utan vet att det finns kvinnor som säljer sex av egen fri vilja. De upplever ofta i dessa sammanhang att det är de som bestämmer, det är de som har kontrollen och makten över köparen. Sen finns det kvinnor som inte är där av egen fri vilja, oavsett om det handlar om att de gör det för att finansiera ett missbruk eller för att de är offer för trafficking eller liknande. Dessa kvinnor måste vi hjälpa, dock utan att inskränka rättigheterna för dem som faktiskt gillar sitt jobb. Rätten till sin egen kropp är en mänsklig rättighet, oavsett om det innebär att säga ja eller att säga nej.

   Sen får vi inte glömma alla de män som säljer sex. De finns, och är ganska många. De siffror jag sett från Socialstyrelsen visar också att man inte har en uppfattning om omfattningen; man pratar om några tiotal på internet i Sverige, men jag skulle utan problem kunna hitta ett par hundra genom de gaysajter som finns; bara man vet vad man ska leta efter. Så jag undrar hur man räknar från det officiella.

 1. Att legalisera prostitution skulle väl ha sina vinningar, det hade varit lättare att skydda de prostituerade om de inte behövde gömma sin verksamhet. Samtidigt tror jag inte på det alls. För det första så hade efterfrågan efter sexköp ökat om det var lättare att köpa. För det andra är det svårare att dömma torskar när de köpt sex av trafficingoffer (som alltså inte har något val om de vill vara prostituerade eller inte).

  Vist är det bra att rensa upp i Nederländerna, jag har själv gått runt i Red Light district och det var ganska obehagligt. Men jag tror ändå det bästa skulle vara att sprida vår lagstiftning i EU.

  1. Jag ser det inte som ett problem att efterfrågan ökar om man legaliserar köp av sexuella tjänster. Så länge alla inblandade gör allting frivilligt ska det vara tillåtet att köpa och sälja tjänster av alla de slag.

   Att det är svårt att döma köpare av tjänster när de köpt dessa av traffickingoffer är inte heller med nödvändighet ett problem. Om köparen inte haft någon anledning att misstänka att säljaren inte säljer tjänsterna frivilligt är det inget personen i fråga ska dömas för heller. De som ska åtalas och dömas är de som tvingat in personen i fråga i trafficking och som därmed också tagit vinsterna. Det är dessa människor som ska ställas till ansvar i första hand.

  • Apan18 april 2009 kl. 03:33
  • Svara

  CITAT: Den här synen är något vi i Sverige borde titta närmare på. Om vi, istället för att kriminalisera allting som kan innebära problem, kunde börja sätta in förebyggande åtgärder för att förhindra att människor hamnar i missbruk eller utnyttjande och om vi kunde ha uppsökande verksamhet som inte fördömer när människor väl trillat dit, skulle vi tjäna mycket.

  Words of wisdom. Önskar att fler resonerade så

  • icecube17 april 2009 kl. 18:00
  • Svara

  jag trodde det hanlade om sex sex sex, men det pratas bara om pengar.
  jag brukar aldrig ta pengar för sex,det är nästan gratis.

  1. Väldigt sant, jag varken tar betalt eller betalar för sex. Däremot tänker jag inte stå i vägen för dem som vill ta betalt respektive betala.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.