Det ligger en uppmaning att ”ge mig en virtuell örfil” uppe på forumet på socialism.nu med anledning av mitt inlägg om LAS och strejken vid Lagena. Jag kan inte undgå att tycka att det mest betyder att jag gjort något rätt och jag tar det snarast som en komplimang. Liberalismen har två huvudsakliga motståndare ideologiskt; socialismen på den ekonomiska fronten och konservatismen på värderingsfronten. Om man blir angripen med kraft från något av dessa håll, har man med största sannolikhet gjort något helt rätt.
jun 17 2009
Jag tar det som en komplimang
Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/17/jag-tar-det-som-en-komplimang/
12 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
hopper: Godwins lag.
Vi socialister tar ju även enorma kraftag mot nynazister, och det betyder ju att de gör helt rätt. Eftersom man enligt dig gör rätt om ens motståndare blir förbannade på en.
Socialister är våra motståndare på den ekonomiska fronten, konservativa och främlingsfientliga är våra motståndare på värderingsfronten. Så ni gör ju helt rätt att stå upp mot nazism, även om jag inte tycker att våldsamma metoder är acceptabla. Men utifrån nazisternas perspektiv så får de en bekräftelse att de gör rätt ju hårdare motstånd de möter från dem som de utsett till sina motståndare.
Förstår du nu hur jag menar?
Du är fan dum i huvet per.
Tja, är man socialist anser man troligen det. Det är dock inget jag blir speciellt ledsen över; om man har åsikter så kommer en del människor att tycka att man är dum i huvudet, det är inget att göra åt.
Däremot är det otroligt underhållande att läsa de kommentarer som ges i forumet på socialism.nu, för ja, jag tycker det är rätt intressant med de ”virtuella örfilarna”, det ger en möjlighet till debatt. Tyvärr har den börjat gå runt, det framkommer ingenting nytt längre. Det hade varit mer intressant om det hade framkommit mer fakta och sakliga förslag till förändring, alternativt sakliga argument för varför allt är perfekt så som vi har det.
Så på längre sikt, hur är denna situation bra för arbetarna på lagena menar du? Att vi lägger större makt hos arbetsgivaren och bemanningsföretagen? Är det en bra utveckling för arbetarna på lagena och arbetarna på bemanningsföretagen? För det är ju det du vill med din politik, ta ifrån oss våra rättigheter. Att arbete inte ska vara en självklarhet eller rättighet. Vi ska stå med mössan i hand och bocka och buga.
Arbete är inte en ”rättighet” nej, däremot är det meningen att så många som möjligt ska kunna klara sig på eget arbete och slippa vara beroende av bidrag. Genom att göra det lättare för företag att anställa och anpassa sig till konjunkturer så kan man åstadkomma just detta.
Vi kommer ju aldrig att hålla med varandra om exakt hur arbetsmarknadslagstiftningen ska se ut, eftersom jag är liberal och tror på individens förmåga att klara sig själv utan statlig inblandning. Hur som helst så handlar det inte om att ta ifrån någon deras rättigheter utan att helt enkelt överlåta mer till fack och arbetsgivare att förhandla om. Eller enskilda arbetstagare om de väljer att inte vilja vara fackanslutna förstås.
Du kanske ska kolla hur det ser ut för bemanningspersonalen i dagens läge. Sen kanske du ska ställa dig frågan hur arbetarna på lagena känner sig behandlade. Om du är objektiv i din analys kommer du komma fram till att både de fastanställda och bemanningsanställda känner sig dåligt behandlade av sin arbetsgivare. Men arbetsgivaren känner sig nöjd. Vad säger det dig?
De fast anställda blir utsparkade från sitt arbete. Dom har hyra och barn att betala för! Det här är ingen politisk/ideologisk lek. Det här är allvar!
De bemanningsanställda får åka och jobba med 1 timmes förvarning och noll chans att driva sina rättigheter. Deras situation blir ju inte heller bättre av att högre krav ställs på dem att ha ett högre arbetstempo. De kan inte planera sina liv eftersom de inte vet när det ringer om jobb. De kan inte planera ekonomin för de vet inte hur mycket cash dom har i slutet av månaden.
Är detta en utveckling du tycker verkar bra? De som tjänar på detta är ju arbetsgivarna, du vet dom som redan cashar in en jävla massa pengar. Ska dom verkligen ha mer? När fan ska ni politiker ställa upp på arbetarnas sida, glöm inte att det faktiskt är vi som skapar era vinster!
Att man inte alltid får som man vill är en del av livet. Att man känner sig illa behandlad ska inte leda till att anledningen lagstiftas bort. De som äger företag, som inte har rätt till semester eller a-kassa trots att de måste betala sociala avgifter även på sin lön, kan inte de också känna sig illa behandlade?
Visst är det allvar, jag menar dock att vissa enskilda individer under en period kan drabbas negativt för att flera individer och med tiden även de som först drabbats negativt ska kunna få en positivt utveckling vad gäller levnadsstandard med mera. Om man ska kunna få en generellt positivt utveckling måste man se förbi kortsiktiga effekter och se på längre sikt.
Sen kan man tycka att det borde göras en översyn av bemanningsföretagen möjligtvis, men samtidigt är det ju många av dem som hyrs ut via bemanningsföretag som faktiskt har flera månader långa uppdrag. Det där är individuellt. Själv har jag jobbat som springvikarie i skolan och visst är det svårt att planera tillvaron ibland, men samtidigt tyckte jag det var kul att ha variation vad gällde uppgifter och arbetstider. Det där antar jag är väldigt individuellt vad man tycker om.
Dessutom motiveras jag absolut inte av någon vurm för att redan rika ska tjäna pengar på andras bekostnad. Jag utgår från att alla människor ska få en förhöjd levnadsstandard och en bättre tillvaro, men sett över en längre period än den som bara räcker fram till nästa lönebesked.
Ja så kan man ju se det.
Enligt din ruttna ideologi är detta ett steg i helt rätt riktning. Men bara för att man kallar sig något så behöver man ju inte följa det slaviskt utan kanske tänka både en och två ggr på konsekvenser osv.
Försök göra det Per, inte för att jag har några förhoppningar om att du kommer lyckas men man kan ju iaf be dig.
Jag tänker väldigt mycket innan jag säger saker och resonerar utifrån framför allt ett ideologiskt perspektiv. Att det skulle innebära en övergång till ett slavsamhälle bara för att man reformerar Las och t.ex. avskaffar turordningsreglerna ser jag inte som en över huvud taget realistisk utveckling. Facket är starkt i Sverige, starkare än på många andra håll. Därför kommer också fackföreningarna att kunna sluta avtal och förhandla fram bra villkor för arbetstagare även utan lagreglerad turordning och liknande.
Jag har förtroende för att fack och arbetsgivare är kompetenta att ta hand om detta utan statlig inblandning. Har inte du det förtroendet för facket menar du?
Ja men så bra, då kan ju du börja med att knipa käft då eftersom du är en del av den stat som du inte vill ska blanda sig i.
Liberala lobbyister som nyss fått lite makt utan att ha arbetat en enda vettig timma i sitt liv, är ju nästan för bra för att vara sant att du är precis som bilden man har av er, är ju just sådana som ska knipa i arbetsfrågor då ni inte har kunskap eller erfarenhet att gå bortom eran ideologi.
Återkommer med mitt förtroende för facket (kan som en lite ”cliffhanger” säga redan nu att; nej jag har inget större förtroende för LO idag), och varför jag inte tycker man ska slopa LAS när jag är hemma i.