Hacktivism ftw

PersianBayHacktivism är ett begrepp som inte har fått så stort genomslag ännu. Förhoppningsvis kan The Pirate Bay och andra pirater ändra på det nu.

Den senaste tidens händelser i Iran, med protester mot vad många anser vara valfusk, har lett till att den iranska regimen blockerar allt fler tjänster på internet. Facebook, Twitter och andra sociala nätverk går inte längre att nå från Iran.

Hoppet är dock inte ute. Genom insatser från The Pirate Bay och flera andra hoppas man att kunna kringgå de blockeringar som finns och dessutom att kunna anonymisera användarna så att regimen inte vet vem som skaffat sig åtkomst till tjänsterna.

Denna typ av aktivism på nätet är vad som kallas hacktivism.  Internet blir ett helt nytt verktyg i kampen mot förtryck och ger möjligheter till en helt ny slags aktivism. Den stora vinsten här är att man kan hjälpa demokratikämpar och andra aktivister i länder som styrs av diktaturer som censurerar alla medier som de inte själva kontrollerar. Genom att hjälpa människor att kringgå denna censur skapar man möjligheter för förändring i landet. Dels genom att man ger oppositionella en säker kanal för kommunikation och därmed möjlighet att organisera sig. Dels genom att fri information kan upplysa fler medborgare om de brott regimerna begår och på så sätt skapa opinion mot förtrycket.

Jag hoppas att det här bara är det första exemplet på lyckad hacktivism och att vi kan få se början till förändring i diktatur efter diktatur tack vare deras insatser.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/18/hacktivism-ftw/

3 kommentarer

 1. GH = gH (Global Hell)? 😉

  • GH18 juni 2009 kl. 13:32
  • Svara

  TOR nätverket har inte ett skit med TPB att göra, så tröttsamt att de förösker ta upmärksamhet från andras arbete.

  Den riktiga TOR sajten är http://www.torproject.org/

  1. Jo jag kanske skulle vara tydligare med ”andra pirater” i inlägget; självklart är det många som driver den här typen av verksamhet. Det TPB gjort är att göra det synligt för fler människor och det är ju faktiskt en insats i sig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.