Var är de unga?

Som så många andra partier håller Folkpartiet liberalerna på att sätta sina listor till 2010. Länets valkrets satte sin för ett par veckor sen och där kunde man glädja sig åt att partiet förstått att förstagångsväljare bland annat attraheras av att ha någotsånär jämnåriga att kryssa i valet. Därför fanns på topp 15 två starka namn från Liberala ungdomsförbundet som båda är under 30; en av dem är till och med under 20. Listan avslutades med ytterligare några unga kandidater.

Häromdagen kom stadens nomineringskommittés förslag till lista. På den återfinns endast 24 namn, inte en enda kandidat är under 30. Hur tänkte nomineringskommittén? Folkpartiet förlorade förstagångsväljarna i EU-valet. Det beror dels på att vi inte drivit ungdomsfrågor som integritet, men att vi inte hade så många framträdande unga kandidater spelade också in. Nu föreslår man att listan till riksdagsvalet ska ha ännu färre unga kandidater. Vem ska då en 18-årig förstagångsväljare identifiera sig med? Med tanke på att många av de liberala storstadsväljarna attraheras av miljöpartiet, ett parti som är bäst i klassen på att föra fram unga kandidater, borde vi ha fler, inte färre, unga på vår egen lista. Dessutom fanns det i provvalet två kandidater som är välkända inom ungdomsförbundet och som har stort förtroende i LUF; Eric Wahlberg och jag själv. Att man inte i samråd med LUF lyft fram åtminstone någon av oss på förslaget är obegripligt.

Som tur är så är kommitténs förslag just det; ett förslag. Representantskapet sätter listan den 2 december och då kommer bland annat LUF att vara på plats för att rösta för en föryngring och förlängning av listan. Det liggande förslaget kommer innebära att vi förlorar ännu fler unga väljare, något vi unga i LUF och i partiet inte vill vara med om.

Andra som bloggar om den korta listan är Liberati genom Alexander Bard, Mark Klamberg, Seved Monke och Sebastian Hallén.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/11/24/var-ar-de-unga/

1 ping

  1. […] bloggar på samma tema: Seved, Sebastian, Per, Mark, Amanda, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.