Civil olydnad är ett sätt att protestera och innebär att man vägrar följa vissa bestämmelser eller lagar. Det är något som också kan uppmuntras, så länge det enbart handlar om olydnad och därmed inte kan innebära skada på person eller egendom. Nu har vi plötsligt fått något så ovanligt som civil olydnad från – staten.
SvD rapporterar att Sverige fälls i EU-domstolen (inte samma domstol som Europadomstolen som behandlar mänskliga rättigheter) för att vi fortfarande inte implementerat datalagringsdirektivet, alltså det direktiv som kräver att alla EU-länder masslagrar trafikdata i flera månader. Jag och många andra integritetskramare har protesterar mot lagen så vi är inte direkt ledsna över att vår nuvarande regering inte har implementerat lagstiftningen. Thomas Bodström, som drev på direktivet hårt under sin tid i regeringen och såg till att det gick igenom i EU, gråter väl snarare blod.
Regeringen skyller på att annan lagstiftning ska utredas och implementeras samtidigt, men jag tror ändå att man någonstans lärt sig att svenskarna gillar personlig integritet och att masslagring av trafikdata inte är något man vill ha. Dessutom aviserade Cecilia Malmström, när hon frågades ut av EU-parlamentet, att hon vill se över direktivet och om det är förenligt med övriga konventioner och lagstiftningar inom EU. Förhoppningsvis blir svaret ”nej”.
Mark Klamberg har intressant information, som vanligt.
1 ping
[…] ögon, Liberal och långsint, Blågrön röra, Futuriteter, Rick Falkvinge, Anders S Lindbäck, Per pladdrar på, Nerikes Allehanda, Kristianstadsbladet, DN, SvD, SvD, SR Studio Ett, SR P3 […]