Sverige måste stoppa utvisningarna till Syrien

Sverige avvisar flyktingar till Syrien, trots det mycket allvarliga läget i landet. Detta är helt oacceptabelt. Europakonventionen förbjuder uttryckligen länder som undertecknat att avvisa människor som riskerar att utsättas för tortyr eller omänsklig och förnedrande behandling. Detta har dessutom understrukits i flera domslut i Europadomstolen. Europakonventionen är inskriven i svensk lag.

Därför ska vi inte utvisa oppositionella, eller andra flyktingar, tillbaka till länder i krig eller intern konflikt. Ändå gör vi det ganska ofta av orsaker som mer har med internationell maktpolitik att göra, mindre med humanitära omsorger och respekt för svensk lag.

Arabvåren nådde Syrien mars i år och människor tog till gatorna i fredliga demonstrationer för att protestera mot Assad-regimen. Sedan dess uppskattar FN att över 3500 människor har dödats, däribland hundratals barn. Rapporter om fler dödsoffer tillkommer varje dag. Till regimens facit kan dessutom otaliga sårade och tiotusentals fängslade, hotade och torterade människor läggas. Regimen har bland annat särskilt riktat in sig på läkare som ger vård till skadade demonstranter.

Men antalet döda är troligen större. Det finns inget sätt att veta hur stort mörkertalet är, då oberoende journalister inte kan arbeta i Syrien. Men via internet kan vi se utsmugglade bilder på demonstrationståg som urskiljningslöst beskjuts av militären. Det framstår alltmer som att landet riskerar att kastas in i ett blodigt inbördeskrig.

Därför kräver vi att Sverige ska följa svensk och internationell lagstiftning enligt de åtaganden vi har gjort och har att rätta oss efter, och stoppar alla avvisningar till Syrien tills läget förbättrats.

Detta är inte först och främst en fråga om svensk invandringspolitik eller ett krav på att någon specifik form av uppehållstillstånd måste utfärdas för alla som kommer hit från Syrien. Det är en enkel uppmaning till regering och myndigheter att se till att rådande lagstiftning efterlevs.

Fler som skriver om samma sak:

Jens Odsvall

 

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2011/11/22/sverige-maste-stoppa-utvisningarna-till-syrien/

2 kommentarer

6 pingar

  • MartinA14 december 2011 kl. 00:38
  • Svara

  Lessen, landet är fullt. Skyll på de som myglat sig in och de som med dårars envishet och dårars förstånd sett till att systemet ser ut som det gör. Skämmes.

 1. Vi vet som du säger lite om vad som händer i Syrien.
  Då kanske vi ej heller vet om det är så illa som du tror?
  Och mörkertal…….?
  Det använder vi oss inte av som seriösa debattörer.

 1. […] Calandrella Camilla Rågfors Carina Wellton* Frekar06 Frihetssmedjan Humanistbloggen Opassande Per Pettersson Markus Kylberg Liberaldemokraterna New Renaissance Nordic Dervish Torbjörn Jerlerup […]

 2. […] Camilla Rågfors Carina Wellton* Frekar06 Frihetssmedjan Humanistbloggen Opassande Per Pettersson Markus Kylberg Liberaldemokraterna New Renaissance Nordic Dervish Torbjörn Jerlerup […]

 3. […] Torbjörn Jerlerup Liberaldemokraterna Camilla Rågfors Frihetssmedjan Nima Dervish Jens Odsvall Per Pettersson Signe”Yamiko”Rocklin Anne Kekki Markus Kylberg Värmlandspiraten Nordic Dervish […]

 4. […] Jerlerup på Newsmill, Signe”Yamiko”Rocklin,Anne Kekki, Markus Kylberg, Zac, Frekar06, Per Pettersson Uppropet på Facebook,  Twitter Nyheter från Syrien, […]

 5. […] Lista på deltagande bloggare (listan fylls på under dagen): Torbjörn Jerlerup,  Annarkia, Emma (Opassande), Absolute Banana, Beelzebjörn, Signe Rocklin, camilla Rågfors, Nordic Dervish, Jerlerup på Newsmill, Markus Kylberg, Anne kekki, Wiktzac, Frekar, Per Pettersson,  […]

 6. […] Sverige måste stoppa… on Stopp för utvisning av flyktin…Stoppa utvisningarna… on Stopp för utvisning av […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.